nedelja, 9. maj 2021.

Poseban režim saobraćaja na beogradskim grobljima u ponedeljak 10. maja

Javno komunalno preduzeće „Pogrebne usluge” apeluju na građane da sutra, 10. maja, na Pobusani ponedeljak, umesto svojih automobila, za odlazak na groblje koriste gradski prevoz, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U ponedeljak, 10. maja, od 7 do 15 časova neće biti dozvoljen ulazak automobilima na svim grobljima. Kapije za ulaz motornih vozila biće otvorene od 15 do 18 časova. Na Novom, Zemunskom i Topčiderskom groblju sutra je na snazi potpuna zabrana ulaska za automobile. Takođe, JKP „Pogrebne usluge” apeluju na posetioce da prilikom posete grobnim mestima budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike.

Tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da ima dosta spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i  nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može doći do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

Posebno je skrenuta pažnja roditeljima sa malom decom da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju prilikom posete groblju. Na groblju je zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica.

Prema članu 10. gradske Odluke o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju, „O održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici". Vlasnici nestabilnih spomenika u najkraćem roku jave treba da se jave upravi groblja zbog dogovora o sanaciji spomenika.