nedelja, 9. maj 2021.

Počast poginulim sovjetskim veteranima i svima koji su dali živote u Drugom svetskom ratu

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas venac na Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, gde se svake godine na Dan pobede odaje počast narodnim herojima i članovima posade koji su poginuli u avionskoj nesreći 1964. godine. Sovjetska delegacija došla je u Beograd na proslavu dve decenije od oslobođenja našeg glavnog grada od nemačkog okupatora, kada je, nažalost, u avionskoj nesreći stradalo šesnaest članova posade i sedam članova armije.

Spomenik simbolizuje dva slomljena avionska krila izlivena u bronzi, a autor je poznati jugoslovenski vajar Jovan Kratohvil.

Andreja Mladenović istakao je da Grad Beograd i ove godine obeležava Dan pobede na način koji dolikuje ovako velikom i važnom datumu u novijoj, svetskoj istoriji.

Dan pobede, ocenio je Mladenović, u jednom periodu bio je stavljen u drugi plan zbog čega je važno da se sećamo 9. maja. 

– Važno je da odajemo počast svima onima koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodnom svetu, sačinjenom po demokratskim standardima i tekovinama Drugog svetskog rata. Grad Beograd drži do ove tradicije, te je nizom manifestacija obeležio Dan pobede. Nadam se da će i Beograđani dati svoj doprinos kako ovaj datum nikada ne bi pao u zaborav. Pokušaji revizije istorije neće proći jer su tekovine borbe za slobodu, demokratski poredak, očuvanje ljudskosti i normalnosti zavet onih koji su dali svoje živote – rekao je u izjavi za Beoinfo Mladenović.

On je podsetio na patnje i Beograda i Srbije u Drugom svetskom ratu, što ne smemo da zaboravimo.

– Slaveći 9. maj, čuvamo slobodu kojom su nas zavetovali oni koji su dali živote za nju – poručio je Mladenović.

Vence su položili u ime Vlade Srbije državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, te predstavnici Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, Kluba generala i admirala Srbije, ambasada Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana, kao i udruženja poštovalaca i potomaka.