nedelja, 16. maj 2021.

Radojičić: Grad Beograd i ove godine pomaže parovima da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je da će Grad Beograd i ove godine obezbediti podršku i pomoć za parove koji pokušavaju da prošire svoju porodicu procesom vantelesne oplodnje.

S druge strane, gradonačelnik je istakao da će sredstva za pomoć porodiljama i trudnicama, koja su ove godine planirana da se opredele za ovu namenu, biti oko 468 miliona dinara, što je više nego prethodne godine, kada je bilo opredeljeno 400 miliona.

– U 2021. godini do sada porodiljama je isplaćeno 75 miliona dinara. Svaka porodilja dobija deset hiljada dinara jednokratno, za prvorođeno još deset hiljada dinara, za treće dete 30 hiljada dinara, a za blizanačku trudnoću po 25 hiljada dinara za svako dete. Takođe, nezaposlena porodilja dobija i 30 hiljada kao jednokratnu pomoć za svako dete rođeno u jednom porođaju. Ovo je deo onoga što Grad Beograd sprovodi kako bi pomogao roditeljima i doprineo podizanju nataliteta – kazao je prvi čovek prestonice.

Osvrnuo se i na vantelesnu oplodnju i dodao da je prošle godine opredeljen novac za 128 parova za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje.

– Ove godine planiramo da izdvojimo 30 miliona dinara u te svrhe. Sa ginekolozima i udruženjima ljudi koji se bore za potomstvo razgovaramo o najpovoljnijim kriterijumima za ovu godinu. Blizu smo dogovora da to bude za parove koji su na prirodan način dobili prvo dete, a za drugo dete imaju probleme i četiri godine ne uspevaju da prošire porodicu. Do sada je izvršeno 118 procedura od 128, tri porođaja su završena sa četvoro novorođene dece i još sedam porođaja se očekuje. Važno je da se popravi natalitet i da Grad Beograd tome doprinese, kao i to da se u rešavanje ovog problema strateški uključe i lokalne samouprave, što mi upravo i činimo na ovaj način – zaključio je gradonačelnik. 

Gradonačelnik Radojičić je dodao da porodične vrednosti predstavljaju centralno i najvažnije mesto svakog društva, da smo juče obeležili Međunarodni dan porodice koji se svake godine slavi 15. maja, te da je upravo porodica temelj i društva i psihološkog zdravlja svakog pojedinca. Zato porodicu treba negovati, graditi i pažljivo razvijati, istakao je gradonačelnik.