ponedeljak, 17. maj 2021.

Venac grada na spomenik vojvodi Radomiru Putniku

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas, povodom obeležavanja 104 godine od smrti istaknutog srpskog vojskovođe, venac na spomenik vojvodi Radomiru Putniku na Novom groblju. Vence su položili i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Miodrag Kapor i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Mladenović je istakao da se nikada ne smeju zaboraviti junaci i heroji koji su doprineli da danas Srbija bude nezavisna i samostalna država.

– Vojvoda Radomir Putnik je jedan od onih koji je izneo teret velikog stradanja, ali i pobede u Prvom svetskom ratu. Njegova uloga u pripremanju srpske vojske i za balkanske ratove i za Prvi svetski rat je ogromna. On je taj koji je reformom vojske i njenim pripremanjem za oslobodilačke ratove učinio da se srpska vojska podigne kao feniks iz pepela i donese oslobođenje južnoslovenskih naroda posle Prvog svetskog rata. Velika slava i hvala vojvodi Radomiru Putniku, koji je primer velikog patriote, rodoljuba, istinskog heroja i pravog srpskog vojnika – kazao je Andreja Mladenović.

Vence su položili i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, kao i građani koji neguju sećanja na balkanske ratove i Prvi svetski rat.