utorak, 25. maj 2021.

Studenti zainteresovani za vakcinaciju na mobilnom punktu u Studentskom gradu

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas vakcinaciji studenata na mobilnom punktu za vakcinaciju u autobusu u Studentskom gradu. Autobus će na ovoj lokaciji biti do 17 sati i svi zainteresovani studenti, ali i ostali građani mogu da se vakcinišu „fajzer” ili „sinofarm” vakcinom.

Nataša Stanisavljević je rekla da je ovo velika inicijativa i zajednička saradnja između Grada Beograda i Studentskog centra Beograda, te istakla značaj vakcinacije mlađe populacije.

– Ciljna grupa sada su mladi kako bi se dostigao broj od 50 odsto vakcinisanih. Sve ovo je podrška velikoj kampanji koju su pokrenuli premijerka Ana Brnabić i Vlada Republike Srbije, a u kojoj snažno učestvuju Grad Beograd i Novi Sad, kao i drugi gradovi. Zato smo danas ovde i svakodnevno na terenu, a urađene su i nove edukativne brošure za mlađu populaciju – istakla je sekretarka i dodala da su studenti na punktu u Studentskom gradu najviše zainteresovani za „fajzer” vakcinu, te da je do sada na ovom punktu vakcinisano više od stotinu studenata.

Prema njenim rečima, u Beogradu je sa jučerašnjim danom vakcinisano 48,6 odsto punoletne populacije, tako da će Beograd do 21. juna sigurno dostići 50 odsto vakcinisanih.

– Ne želimo da se zaustavimo na tom procentu, već nam je cilj da se vakciniše što veći broj građana, kao i da među mladima širimo svest o vakcinaciji. U Beogradu je sa jučerašnjim danom vakcinisano gotovo 78 odsto starijih od 65 godina. Stariji imaju imunitet, a mladi ne, i zato moramo da se vratimo međugeneracijskoj solidarnosti, odnosno da mladi čuvaju stare. Oni čuvaju sebe, zajednicu i društvo u celini. Zato je važno da zajedno damo doprinos vakcinaciji i borbi protiv virusa korona – naglasila je Nataša Stanisavljević.

Mi smo već četiri meseca svakodnevno na terenu i razgovaramo sa građanima, navela je ona i dodala da je Grad Beograd odštampao više od pola miliona edukativnih brošura kako bi svim građanima približio važnost imunizacije. Brošure su radili stručnjaci, epidemiolozi iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, kazala je sekretarka Stanisavljević.

Direktor Studentskog centra Goran Minić rekao je da je zadovoljan što je uz pomoć Grada Beograda za studente obezbeđen još jedan vakcinalni punkt, te da je prijatno iznenađen današnjim odzivom mladih.

– Ovde se mogu vakcinisati i studenti ostalih fakulteta, kao i građani. Za studente postoje još tri vakcinalna punkta koja svakodnevno funkcionišu, u Studentskoj poliklinici u Krunskoj, u ambulanti Studentske poliklinike koja se nalazi u okviru kompleksa Studentskog grada, kao i u Studentskom domu „Karaburma” u okviru ambulante Studentske poliklinike. Oni rade svakog radnog dana od 8 do 18 sati – naglasio je Minić.

Potrudili smo se da studentima koji su se vakcinisali i koji nameravaju da to učine obezbedimo i dodatne pogodnosti, naveo je Minić i istakao da je tim studentima omogućeno besplatno korišćenje teretane i saune, kao i besplatni parking u studentskim objektima za one studente koji poseduju službeni automobil.