petak, 11. jun 2021.

Fabrika vakcina u blizini Zemun polja

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odredila je lokaciju za fabriku kineskih vakcina „Sinofarm” u okviru privredne zone „Auto-put”, u blizini Zemun polja, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Posle pribavljanja tehničke dokumentacije, opremanje lokacije u celini 1-Blok 11a u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone „Auto-put” u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu biće povereno Institutu za puteve a.d. Beograd kao najpovoljnijem ponuđaču, čiji će posao biti plaćen 61,78 miliona dinara bez PDV-a.

U odluci Vlade Srbije o izgradnji ove strateški važne fabrike ističe se da je investicija prioritet u borbi protiv kovida 19.

Komunalno opremanje parcele 946/5 u KO Zemun polje podrazumeva rešenje imovinsko-pravnih pitanja, izradu tehničke dokumentacije, koja je oročena na 25. oktobar, i izgradnju pristupnih saobraćajnica po hitnom postupku. 

Fabrika u kojoj će se prvo pakovati „sinofarm” vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih arapskih emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova. Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke” srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu.

Ova kompletno „grin fild” investicija obezbediće dovoljne količine kineske „sinofarm” vakcine za Srbiju i region.