petak, 11. jun 2021.

Gradonačelnik Radojičić čestitao Dan Rusije ambasadoru Bocan-Harčenku

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je danas, na poziv ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, u ambasadi ove zemlje pisustvovao prijemu povodom Dana Rusije.

– Uvek mi je veliko zadovoljstvo kada se susretnem s našim ruskim prijateljima, a danas je ono bilo još veće zbog toga što je prilika za okupljanje bila ovako svečana. Na Dan Rusije, Ruska Federacija obeležava značajnu prekretnicu u svojoj istoriji i raduje me što sam ambasadoru Bocan-Harčenku mogao lično da uputim čestitke – rekao je gradonačelnik Beograda.

Dvanaesti jun se kao nacionalni praznik obeležava od 1992. godine u čast usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu kojom je konsolidovana ruska državnost, kada je i zvanično usvojeno ime – Ruska Federacija.

Prijemu su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srbije sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić. Brojno sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predvođeno srpskim patrijarhom Porfirijem, takođe su svojim prisustvom uveličali svečanu proslavu Dana Rusije.

Gradonačelnik je podsetio da se saradnja sa Rusijom ostvaruje na brojnim poljima, a istakao je i da je kao lekar posebno ponosan što je na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” nedavno počela proizvodnja vakcine „sputnjik v”, dodavši da je to veliki uspeh Srbije i znak ogromnog poverenja koje je Rusija ukazala stručnjacima iz naše zemlje.

– Ruski i srpski narod su mnogostruko povezani. Zajednički su nam pravoslavna vera i slovenski identitet, a istorija naših naroda se tokom mnogo vekova često preplitala. Srbi su oduvek mogli da računaju na podršku Rusije. Tu podršku mi Srbi u ovim ne baš lakim vremenima osećamo, na čemu smo im izuzetno zahvalni, i zbog toga iskazujemo duboko poštovanje. Ruska Federacija će uvek imati iskrenog prijatelja u nama – zaključio je gradonačelnik Radojčić.