sreda, 28. jul 2021.

Zasađeno novo stablo kestena na mestu nebezbednog suvog stabla

Ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” uklonile su u drvorednom nizu kestena suvo nebezbedno stablo koje se nalazi u Ulici kralja Petra kod broja 47. Ova akcija, predviđena Programom redovnog održavanja zelenih površina, izvodi se u okviru sprovođenja mera nege na stablima. Na istom sadnom mestu posađeno je novo stablo iste vrste, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Danas je u Ulici Mike Alasa kod broj 22, u neposrednoj blizini dečjeg igrališta, došlo do preloma stabla vrbe, prečnika oko 40 centimetara. Iz bezbednosnih razloga stablo vrbe će biti uklonjeno i umesto njega zasađeno novo stablo žalosnog duda, prečnika tri centimetra i visine dva metra.

Sve intervencije uklanjanja suvih stabala u gradu vrše se u skladu sa Odlukom o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina.

Stručnjaci „Zelenila” trude se da sačuvaju svako stablo, po svaku cenu , iako to nekada nije moguće učiniti. Ukoliko se ustanovi da su stabla nebezbedna, obolela ili suva, ona svakako moraju biti uklonjena kako bi se izbegle nemile posledice eventualnog pada stabla ili grane.

Uslovi u kojima stabla u gradu rastu mnogo su drugačiji od onih koji vladaju u njihovom prirodnom okruženju, na primer u šumskim područjima. U gradu je drveće izloženo zagađenoj sredini, teškim metalima, zaslanjenom zemljištu, nedostatku prostora za razvoj krošnje ili korena, nedostatku vode, namernim i nenamernom oštećenjima debla ili korenovog sistema. Tako fiziološki oslabljena stabla podložna su napadima gljiva ili insekata koji dalje izazivaju pojavu truleži ili sušenje stabala.

Kako se navodi u saopštenju, „Zelenilo – Beograd” ima odgovoran zadatak da, pored ekspanzije urbanizacije i izgradnje objekata u gradu, obezbedi kontinuirano povećanje kako površina pod zelenilom tako i broja stabala. To se čini neprekidnom sadnjom novih sadnica i iz godine u godinu broj i kvalitet novih sadnica se povećava, navodi se u saopštenju.