sreda, 28. jul 2021.

U okviru akcije „Rakovica bez barijera” postavljeno 78 rampi

Gradska opština Rakovica već devetu godinu zaredom organizuje kampanju pomoći osobama sa invaliditetom, trudnicama, majkama sa bebama, slabo pokretnim licima i svima onima koji se otežano kreću.

U okviru kampanje „Beograd bez barijera”, u Rakovici je izgrađeno i postavljeno više od 70 rampi za osobe sa posebnim potrebama, obezbeđeni su prilazi zgradama, javnim objektima, postavljeni rukohvati i na više lokacija u opštini uređeni ivičnjaci na trotoarima. Tokom realizacije projekta „Rakovica bez barijera”, na inicijativu Opštine Rakovica, JP „Gradsko stambeno” postavilo je ukupno 76 rampi za osobe sa invaliditetom i osam potrebnih rukohvata.

U prošloj godini postavljeno je sedam rampi za osobe sa invaliditetom, a tokom 2021. godine još tri rampe za slabo pokretna lica na prilazima stambenim zgradama.

Kako bi se građanima obezbedio prilaz institucijama, u Rakovici su ove godine postavljene rampe za osobe sa posebnim potrebama i slabo pokretna lica ispred Policijske stanice u Resniku, kao i ispred Kluba za penzionere na Vidikovcu. Nedavno su završeni radovi na postavljanju dve nove rame kod prilaza Sportskom centru „Rakovica”, čime je ova hala postala dostupnija svim korisnicima. 

Gradska opština Rakovica je na parkingu ispred svoje zgrade uredila prilaz Centru za socijalni rad, a postavljena je i rampa ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i biblioteke u Ulici Bogdana Žerajića na Miljakovcu.

Takođe, na parkingu ispred Opštine su propisno obeležena parking mesta za lica sa posebnim potrebama, kao i četiri mesta koja su rezervisana za trudnice i roditelje sa decom. Dva mesta se nalaze na parking prostorima ispred Opštine, a dva obeležena mesta su ispred Sportskog centra „Rakovica” u Ulici majora Dobrosava Tešića broj 9.

Kampanja ima za cilj i podizanje svesti svih privrednih subjekata, državnih institucija ali i samih pojedinaca da ličnim primerom pomognu licima sa posebnim potrebama, obolelim od multiple skleroze, trudnicama, roditeljima, ali i svim starim licima koja se otežano kreću i da ispred svojih ulaza uklone barijere. Veliki broj zgrada u rakovičkim naseljima je na zahtev upravnika stambene zajednice dobio rampu koja omogućava lakšu dostupnost samoj zgradi. Ova akcija će biti nastavljena i u narednom periodu.