utorak, 3. avgust 2021.

Gradonačelnik Zoran Radojičić u poseti jednom od najvećih i najposećenijih beogradskih izletišta

Gradonačelnik grada Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas zajedno sa predsednikom gradske opštine Surčin Stevanom Šušom radove na rekonstrukciji krova na letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi, koji će biti završeni u septembru, a za šta je izdvojeno blizu 16,6 miliona dinara. Bojčinska šuma, koja se nalazi u opštini Surčin, prostire se na oko 670 hektara površine, a pored različitih sadržaja u prirodi, od sledeće godine ponovo će se održavati tradicionalna manifestacija „Bojčinsko kulturno leto”.

– Na samom početku Bojčinske šume 2010. godine napravljena je letnja pozornica, a uz pozornicu se nalazi i natkriveno amfitetarsko gledalište za hiljadu posetilaca. Na tom mestu se održava manifestacija „Bojčinsko kulturno leto”. Prošle godine rekonstruisani su bina i prostor oko bine, a ove godine obnavlja se krov. Novi krov biće od prirodnog materijala i uklapaće se u ambijent, a rok za završetak ovih radova je polovina septembra – naglasio je Radojičić.

Neposredno iza pozornice izgrađena je umetnička kolonija, to jest šest drvenih kućica gde se održavaju slikarske i vajarske kolonije.

– Po završetku radova na krovnoj konstrukciji imaćemo i pozorišne predstave, poetske večeri, koncerte i druga kulturna dešavanja, pa će biti bogat program sledeće godine. Kada se završe radovi na krovu, posetioci neće zavisiti od kiše i moći će da uživaju bez obzira na vremenske uslove – naveo je Radojičić.

Gradska opština Surčin jedna je od najzelenijih opština u Beogradu i pod šumom ima ukupno više od dve hiljade hektara. Bojčinska šuma je od 2013. godine na osnovu odluke Skupštine Grada Beograda proglašena spomenikom prirode, čime je stavljena pod zaštitu. 

– Zahvaljujući redovnom ulaganju u ovo prirodno dobro, Bojčinska šuma je sada jedno od najpoznatijih izletišta u Beogradu, a uz ovaj prostor se vezuje koncept očuvanja i unapređivanja zdravlja ljudi. Pored kulturnih dešavanja, građani mogu koristiti i druge rekreativne sadržaje poput trim-staze dužine od dva kilometra. Posećenost ovog lokaliteta, kao i drugih u neposrednoj okolini, jasni su pokazatelji da je eko-turizam veliki potencijal za dalji razvoj turističke ponude Beograda – rekao je Radojičić.

Ovakvi delovi grada su neophodni i starijim i mladim ljudima, pogotovu deci, jer imaju mnogo zelenila. Sadržaj je obogaćen i opcijom terapijskog jahanja konja u okviru Konjičkog kluba „Bojčin”.

– Za normalan život u savremenom svetu veoma je važan kontakt s prirodom – zaključio je Radojičić.

Gradonačelnik je prilikom obilaska radova u Bojčinskoj šumi obišao i Kajak klub „Progar” i tom prilikom se upoznao sa mladim nadama Srbije u ovom sportu, a takođe je obišao i radove na izgradnji novog lovačkog doma.