sreda, 4. avgust 2021.

Beograd dobija jedinstveni prostor kulture namenjen osobama sa invaliditetom

Gradski sekretar za investicije Luka Petrović najavio je rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu Savske i Risanske ulice, u kojem će se po okončanju radova realizovati programi kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Objekat je građen od 1936. do 1938. godine na osnovu projekta arhitekte Dimitrija M. Leka.  

– Projektom će se od postojećih poslovnih prostora na drugom, trećem spratu i na tavanu, odnosno u potkrovlju, formirati jedinstven prostor kulture za potrebe Udruženja građana „Radionica integracije”, a u cilju sprovođenja programa kulturne inkluzije osoba sa invaliditetom. Predviđeni su radovi u okviru drugog sprata, formiranje galerijskog gledališta u nivou trećeg i formiranje adekvatnog prostora za probe u nivou potkrovlja. Ulazima iz Savske i Risanske ulice biće omogućen pristup objektu, s tim što će ovaj prvi ulaz biti namenjen posetiocima, dok je drugi iz Risanske ulice projektovan za zaposlene. Novoprojektovanim rešenjem, spajanjem prostora u delu objekta formira se novi poslovni prostor ukupne neto površine od 857 kvadratnih metara – rekao je u izjavi za Beoinfo Luka Petrović.  

Bilo da je reč o posetiocima ili zaposlenima, novi prostor moći će da okupi oko 240 osoba. Veza između drugog sprata sa pripadajućim prostorom trećeg sprata (galerije) i prostorom za probe omogućena je novoprojektovanim internim stepeništima. Primeniće se trajni i tehnološki savremeni materijali po važećim propisima i standardima za ovu vrstu objekta. 

– Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom biće jedinstven kulturni centar gde će moći da se organizuju predstave, koncerti, izložbe, predavanja i panel diskusije, te likovne, vajarske, grafičke radionice, škola kreativnog pisanja i susreti sa piscima – naveo je Petrović. 

Ovo će biti prostor u kojem će osobe sa invaliditetom široj publici moći da pokažu svoje talente i umeća, zaključio je Luka Petrović.