četvrtak, 5. avgust 2021.

Radojičić: Sve više devojčica u Mašinskoj školi u Rakovici, bolji uslovi za sve učenike

Započeli smo veliki investicioni talas rekonstrukcije škola i obnove fasada, ali nam je podjednako važno i da škole imaju sva sredstva za rad i opremu, kako bi učenici u beogradskim školama imali što bolje uslove za dalje školovanje, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obilazeći danas radove u Mašinskoj školi „Radoje Dakić” u Rakovici. 

Školu su obišli i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predsednik opštine Rakovica Miloš Simić i direktorka škole Bojana Stevanović.

U ovoj srednjoj školi, koju pohađa oko 440 učenika, u toku su radovi na rekonstrukciji toaleta, kanalizacione i vodovodne mreže i radionice za obavljanje praktične nastave.

– Do sada je škola bila priključena na kanalizaciju preko fabrike IMR. Ovde smo imali dve nabavke, prva koja se odnosi na sanaciju mokrih čvorova u objektu škole i radionici za obavljanje praktične nastave, ukupne vrednosti 14, 3 miliona dinara, i druga koja se odnosi na izgradnju potpuno nove fekalne kanalizacije sa priključkom na gradsku fekalnu kanalizaciju, ukupne vrednosti blizu 14, 3 miliona dinara. Dinamika radova je dobra, izvođači, nadzor i investitori sve snage ulažu da se radovi završe do početka školske godine. Grad Beograd, Sekretarijat za obrazovanje i Opština Rakovica će na sve načine pomoći školi da učenici i zaposleni u novu školsku godinu uđu na vreme, u znatno boljim uslovima za rad – naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio da su toaleti bili iz vremena izgradnje škole početkom 60-tih.

– Ovim projektom će škola dobiti moderne toalete sa toplom vodom. Najvažnije je to što će biti posebno odvojeni toaleti za devojčice, što ranije nije bio slučaj. Danas je u Mašinskoj školi sve više devojaka, tako da je ovo pitanje bilo veoma značajno – ukazao je Radojičić.

Govoreći o ulaganjima, Radojičić je istakao da će ove godine za radove u školama biti izdvojeno oko 250 miliona dinara.

– Kapitalne investicije u škole i vrtiće su u fokusu Grada Beograda već nekoliko godina i veliki broj gradilišta u obrazovnim ustanovama Beograda to pokazuje. Prošlu školsku godinu započeli smo otvaranjem dve nove škole – u naseljima Leštane i Busije, a u planu je izgradnja još tri osnovne škole u naseljima Veljko Vlahović, Mirijevo i Čukarička padina. Svi planirani radovi koji su započeti ovog leta su rekonstrukcije, jedino je u Devetoj gimnaziji planirana i dogradnja dodatnih 1.600 kvadrata škole – rekao je Radojičić, naglasivši da će ulaganja u obrazovne institucije, u saradnji sa republičkim institucijama, premašiti milijardu dinara, kao i to da će najznačajnija investicija biti obnova Zemunske gimnazije.

Gradonačelnik je istakao da su prethodna i ova godina bile godine velikih izazova za naše školstvo, kao i da je akcenat bio stavljen na kupovinu sve neophodne zaštitne opreme za funkcionisanje škola, epidemiološku bezbednost i dezinfekciju škola.

– Pored pomenutih ulaganja u opremanje i rekonstrukcije, naglašavam da su škole u svakom trenutku imale dovoljno novca za kupovinu zaštitne opreme. Spremno su dočekale povratak đaka u školske klupe i spremno će dočekati i ovaj septembar jer se svi nadamo početku školske godine u optimalnim, a ne pandemijskim uslovima. Po završetku školske godine održao sam i sastanak sa Savetom direktora beogradskih škola i ovom prilikom im još jednom čestitam i zahvaljujem na trudu koji su uložili i rezultatima koje su postigli u ove izazovne i teške dve školske godine – zaključio je prvi čovek prestonice.