ponedeljak, 30. avgust 2021.

Radojičić: Usvajamo planska dokumenta od značaja za dalji razvoj Beograda

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić izjavio je na današnjoj sednici Skupštine grada da je u pitanju jedna od značajnijih sednica jer se pred odbornicima nalaze brojne i važne tačke dnevnog reda.

– Naime, posebno je važno što se među njima nalazi veliki broj predloga planskih akata, jer na taj način stvaramo preduslove za dalji razvoj našeg grada. Tu pre svega mislim na Plan detaljne regulacije za linijski park, koji je inicijalno bio ideja predsednika Vučića od pre nekoliko godina kada je slične modele video u svetu. Radujem se što smo svi zajedno počeli da razvijamo ideju o linijskom parku i što je 50 mladih arhitekata bilo angažovano na osmišljavanju ovog projekta koji će doprineti kvalitetnijoj životnoj sredini. Siguran sam da će ovaj park biti još jedna turistička atrakcija u našoj prestonici – istakao je Radojičić. 

Gradonačelnik je ukazao na još jedan važan planski dokument o kojem će odbornici danas raspravljati.

– Pred vama je i predlog plana kojim se stvaraju preduslovi za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti. Važno je da zaposlenima u službi bezbednosti izađemo u susret kako bismo rešili njihova stambena pitanja. Pored toga, ovim planom predviđena je i izgradnja kompleksa „Bio kampus”, modernog naučnog centra koji će se nalaziti u blizini Instituta za genetiku, Instituta „Torlak” i Farmaceutskog fakulteta, a u okviru kojeg je predviđena izgradnja zgrade Biološkog fakulteta, što je posebno važno s obzirom na to da Biološki fakultet do sada nije imao svoju zgradu. Takođe, u okviru ovog kompleksa u planu je izgradnja novog vrtića, studentskog doma, i posebno važnog Cenra za sekvencioniranje genoma – dodao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, značajne tačke današnje sednice su i davanje imena skveru po Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, kao i Odluka o podizanju spomenika Dušku Radoviću.

– Drago mi je što se pred nama ponovo nalaze predlozi odluka kako za dodelu naziva ulica i skverova tako i za podizanje spomenika, jer samo tako čuvamo uspomenu na velikane iz naše bliže i dalje prošlosti, negujemo kulturu sećanja i odajemo počast svim onim ljudima koji su dali velike doprinose za grad Beograd – dodao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Radojičić se ovom prilikom osvrnuo na pandemiju virusa korona i naglasio da je očigledno da nas očekuje težak period, te da svi zajedno moramo voditi dodatnu brigu o tome da se i u ovoj fazi pandemije borimo odgovorno i uspešno kao u prethodnom periodu. Gradonačelnik je pozvao odbornike da svako u svom domenu, koliko ko može, utiče i sugeriše sugrađanima da se vakcinišu.

– Jedino razgovorom, razjašnjavanjem dilema koje neki sugrađani imaju, možemo postići cilj da imamo još više vakcinisanih i da na kraju pobedimo virus korona – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je izrazio veliku zahvalnost svim stručnim službama u gradu koje su na vrlo kvalitetan način pripremile sve planove o kojima će se danas raspravljati i poželeo srećan i uspešan rad odbornicima na današnjoj sednici.