sreda, 15. septembar 2021.

Otvorena manifestacija „Dan tradicije” u centru Beograda

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je danas manifestaciju „Dan tradicije” koja je počela svečanim defileom kroz Knez Mihailovu ulicu. Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković i direktor Dečjeg kulturnog centra Dragan Marić.

Svečanu povorku činili su članovi kulturno-umetničkih ansambala iz cele Srbije, koji su mašući srpskim zastavicama prošetali od platoa ispred Biblioteke grada Beograda do kraja Knez Mihailove ulice, gde je potom upriličen centralni deo manifestacije.

Prva manifestacija „Dan tradicije”, koju organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Udruženje koreografa narodnih igara Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije i Turističkom organizacijom Beograda, održava se na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vesić je istakao da se, u okviru proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave koja se organizuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, organizuje čitav niz programa i manifestacija.

– Ove godine pokrenuli smo manifestaciju „Dan tradicije” koja je namenjena deci. Tog dana mališani oblače nošnje i igraju igre svojih predaka. Slavimo našu tradiciju, istoriju i kulturu. Siguran sam da će ova manifestacija postati tradicionalna – rekao je Vesić koji je zahvalio Dečjem kulturnom centru na ovom projektu i na promociji naše tradicije, ali i na razvoju stvaralaštva kod dece.

Direktor TOB-a Miodrag Popović je rekao da je današnji događaj značajan, te da smo dugo godina tradiciju shvatali na drugačiji način.

– Mi se ovde oslanjamo na viševekovnu tradiciju, pa i na turizam. TOB ima misiju da razvija, promoviše turizam Beograda i naše lepe Srbije, ali ima i zadatak da sve nas u Beogradu obrazuje. Naša deca će tu tradiciju da nastave i zato mi je i čast što sam ovde i što deci možemo da ponudimo nagrade i ohrabrimo njihov dalji rad – istakao je Popović.

U centralnom programu učestvovali su glumci, pevači, dečji horovi i folklorni ansambli kao što su Umetnički centar „Talija”, KUD „Lira”, KUD „Dimitrije Tucović”, Hor DKCB, vokalna grupa Bistrik, Peđolino, Branko Kockica, Boda Ninković, KUD „Jana”, KUD „Batajnica”, Baletska škola „Lujo Davičo”. Program je vodila Leontina Vukomanović.

Uvod u manifestaciju „Dan tradicije” je nagradni konkurs za decu i mlade „Biraj Srbiju”. Deca i mladi uzrasta od pet do 14 godina imali su priliku da kroz umetničke medije dočaraju prirodne lepote, kulturu i tradiciju svoje zemlje. Najuspešniji su osvojili vaučere za putovanje po Srbiji za sebe i svoju porodicu, porodični ručak u beogradskom restoranu, vožnju helikopterom iznad Beograda, razgledanje Beograda iz otvorenog turističkog autobusa, rančeve, knjige i druge vredne nagrade.