sreda, 15. septembar 2021.

Dobra saradnja Grada Beograda i reprezentativnih sindikata

Pomoćnik gradonačelnika i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Grada Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas Konferenciji sindikata glavnih gradova Zapadnog Balkana.

Konferencija je održana u prostorijama Samostalnog sindikata Srbije, u organizaciji Samostalnog sindikata Beograda, a u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert”.

Mladenović je istakao da Grad Beograd ima dobriu saradnju sa svim reprezentativnim sindikatima u prestonici. Posebno je istakao dobru saradnju sa Samostalnim sindikatom Srbije i beogradskom organizacijom, kako je rekao, nosećom organizacijom za ostvarivanje radničkih i sindikalnih prava na teritoriji glavnog grada Srbije.

– Grad Beograd ima korektan i otvoren odnos sa sindikalnim organizacijama, jer bez dijaloga sindikata, lokalne samouprave, odnosno države i poslodavaca nema ravnoteže u društvu, sigurnosti i pravde za sve učesnike u različitim društvenim procesima – naveo je Mladenović i zahvalio Fondaciji „Fridrih Ebert” jer je podržala ovu konferenciju. Podsetio je da je Fondacija partner Grada Beograda na različitim projektima.

On je ukazao da je Beograd privredni, kulturni i administrativni centar ovog dela Evrope zbog čega, kako je rekao, Grad Beograd kao lokalna samouprava ima obavezu da bude lider u različitim vrstama društvenog delovanja.

Istakao je da je Grad Beograd i ozbiljan poslodavac.

– U ovom trenutku zaposleno je 34.000 ljudi u našem sistemu, od kojih je 18.000 u javnim i komunalnim preduzećima, 7.000 u dečjoj zaštiti i ostatak u sektoru socijalne zaštite, kulture i Uprave grada. Reč je o velikom sistemu koji radi 24 sata, sedam dana u nedelji i brine o blizu dva miliona građana Beograda, bez obzira na vikende ili praznike – precizirao je Mladenović.

Podsetio je da u iscrpljujućem periodu pandemije virusa korona Grad Beograd nije otpuštao svoje zaposlene, nije im smanjivao plate ili ukidao radnička prava.

– Na taj način smo doprineli da svi koji rade u sistemu Grada Beograda imaju sigurnost u periodu velike pandemijske krize, koja se odrazila na razne sfere života građana – zaključio je Mladenović.