subota, 18. septembar 2021.

Gradonačelnik Beograda s delegacijom iz Belorusije: Ljudi su naš najveći kapital

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić primio je u Starom dvoru delegaciju koju su činili predstavnici najvećih beloruskih kompanija, s ministrom industrije Republike Belorusije Petrom Parhomčikom na čelu. Sastanku su takođe prisustvovali predsednik Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič, kao i zamenik predsednika Nacionalne akademije nauka Belorusije Sergej Čižik.

Ministar Parhomčik je gradonačelniku Beograda predstavio izvanredne spoljnotrgovinske rezultate Belorusije, koji su iz godine u godinu sve bolji. Beloruski privrednici su prezentovali najnovija tehnička rešenja u putničkom transportu. Ova zemlja je zauzela pravac „zelenog transporta” i već su proizveli treću generaciju „zelenih” akumulatora, što značajno doprinosi zaštiti životne sredine zbog toga što vozila javnog gradskog prevoza nemaju motore s unutrašnjim sagorevanjem, pa samim tim nema emisije štetnih gasova.

– Grad Beograd u javnom gradskom prevozu već koristi vozila proizvedena u Belorusiji i imamo odlična iskustva. Budući da se Belorusija okrenula „zelenim” tehnologijama, verujem da ima prostora za proširenje saradnje jer su u današnje vreme teme zelene agende, urbane mobilnosti i zaštite životne sredine aktuelne u svim velikim gradovima. Interesantan mi je bio i podatak da je Belorusija s Ruskom Federacijom potpisala ugovor prema kojem će šest najvećih ruskih gradova u narednih nekoliko godina preći na „zeleni” putnički transport koristeći vozila proizvedena u Belorusiji – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Zamenik predsednika Nacionalne akademije nauka Belorusije Sergej Čižik govorio je o prepoznatom potencijalu za saradnju među srpskim i beloruskim naučnim institucijama i univerzitetima u naše dve zemlje.

– Ovakav vid saradnje je izuzetno značajan jer razvoj nauke nam svima donosi napredak. Važno je i da naši mladi naučnici sarađuju, jer oni su važni resursi i ogroman kapital naših zemalja, koji nam daje snagu za dalji rast. Ulažući u obrazovanje mladih ulažemo u našu budućnost. Mladi su nam prioritet i to uvek ističemo kada smo u prilici da razgovaramo s predstavnicima drugih država, kao i prilikom dogovora o saradnji s drugim gradovima u inostranstvu – zaključio je prvi čovek Beograda.