nedelja, 19. septembar 2021.

Radojičić: UN, EU i Beograd na istom zadatku – „zelena hijerarhija” za zdraviju budućnost

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je danas povodom kampanje „Evropska nedelja mobilnosti”, koja se održava od 16. do 22. septembra, obeležio početak „Pešačke nedelje”. Građani će tokom „Pešačke nedelje” imati priliku da učestvuju u ekološkim radionicama i da posete štandove koji promovišu biciklizam, bezbednost u saobraćaju i urbanu mobilnost. 

Događaju su prisustvovali i predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji Fransin Pikap, direktor Transportne zajednice u Republici Srbiji Matej Zakonjšek i Šef za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Nikola Bertolini. 

– Okupili smo se danas na ovom značajnom događaju kojim promovišemo vrednosti kampanje „Evropska nedelja mobilnosti”, koju pored Beograda obeležava više od 2.300 gradova u čak 45 zemalja sveta. Skrećemo pažnju na značajnu temu, kako da motivišemo ljude da promene vidove svog kretanja i da se kreću na zdrav i ekološki način. Već više od dvadeset godina septembar je mesec u kojem govorimo o održivoj mobilnosti i značaju zelene hijerarhije u saobraćaju, a to su pešačenje, vožnja bicikla, kao i upotreba javnog gradskog prevoza. U 21. veku se čovečanstvo suočava sa globalnim klimatskim promenama, sa zagađenjem životne sredine, a broj automobila se svake godine uvećava. Samo u Beogradu svake godine imamo 50.000 automobila više i zato moramo favorizovati pešačenje, biciklizam i javni gradski prevoz kao vid transporta, što smo i definisali prema našem desetogodišnjem Planu održive urbane mobilnosti koji je ove godine pohvaljen od strane Evropske komisije kao jedan od najboljih u Evropi – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsetio da u ovom trenutku Beograd ima više od sto kilometara biciklističkih staza, a cilj je da narednih godina taj broj bude udvostručen, te da su u Beogradu proširene pešačke zone, a građanima je poručio da svi zajedno moramo učestvovati u promeni navika kada je reč o vidovima kretanja koje biramo i tako dati zajednički doprinos poboljšanju stanja u našoj životnoj sredini.

Stalna predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji Fransin Pikap je ukazala na opasnosti kojima smo izloženi kada udišemo zagađen vazduh, ali i na klimatske promene u svetu, te ukazala na značaj korišćenja vozila na električni pogon.

– Veoma mi je drago što ovde vidim tako puno električnih vozila, trotineta, bicikala. Beograđani danas imaju mogućnost da na nekoliko mesta u gradu dopune svoja vozila električnom energijom. Želela bih takođe da pomenem i projekat na koji smo posebno ponosni, a to je „Pametna klupa” u okviru koje se nalazi akvarijum sa zelenim algama koje pročišćavaju vazduh i proizvode kiseonik. Projekat je urađen u saradnji sa srpskim naučnicima i veoma mi je drago zbog toga. Takvih projekata nam je potrebno sve više i zbog toga zahvaljujem gradonačelniku Radojičiću i partnerima iz Delegacije EU u Srbiji na svemu što čine za „zelenu transformaciju u Beogradu” –  zaključila je Fransin Pikap. 

Direktor Transportne zajednice u Republici Srbiji Matej Zakonjšek istakao je da, prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, zbog lošeg kvaliteta vazduha u regionu život godišnje izgubi oko 13.000 ljudi, ali i da zajedničkim zalaganjem i promenom životnih navika kada je o kretanju reč, svi zajedno možemo doprineti da se ovaj trend preokrene. 

Šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini je naglasio da je od izuzetnog značaja to što više od 20 gradova u opštinama širom Srbije učestvuje u kampanji „Evropska nedelja mobilnosti” i što se Beograd ubrzano penje na lestvici evropskih gradova koji vode računa o zdravlju, urbanoj mobilnosti i najboljim „zelenim rešenjima” za gradove. 

Nakon obraćanja posetiocima, gradonačelnik je uručio i nagrade dobitnicima nagradnog foto-konkursa „Održiva mobilnost za zdraviji život” koja je organizovana u okviru ovogodišnje kampanje u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Delegacijom EU u Srbiji i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj. 

Dobitnici druge i treće nagrade iskoristiće vaučere za kupovinu rolera u vrednosti od 20.000 dinara i kupovinu bicikla u vrednosti od 40.000 dinara, koje je obezbedio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), dok je prvu nagradu, vaučer za kupovinu električnog trotineta u vrednosti od 60.000 dinara obezbedila Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.