ponedeljak, 20. septembar 2021.

Počela sedma besplatna obuka iz oblasti voćarstva

Sekretar za privredu Milinko Veličković prisustvovao je danas otvaranju besplatne obuke iz oblasti voćarstva koju organizuje ovaj sekretarijat u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu.

On je ovom prilikom izjavio da je ovo sedma besplatna obuka za poljoprivrednike iz oblasti organske proizvodnje, voćarstva i pčelarstva.

– U ponedeljak će se u Radmilovcu održati i praktični deo ove obuke. Svake godine interesovanje je veliko i smatram da je ovo odlična prilika da se nauči dosta od predavača sa Poljoprivrednog fakulteta. Grad Beograd ceni poljoprivredu i svrstava je na visoko mesto jer je ona važna za naš grad. Posle Vojvodine, Grad Beograd ima najviše poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Beograd ima 277 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga je obradivo oko 220 hiljada hektara – objasnio je Veličković.

On je naglasio da je ove godine opredeljeno 180 miliona dinara za podsticaje za poljoprivredne proizvođače, a sledeće godine ćemo povećati taj iznos na 240 miliona.

– Ove godine smo shvatili da smo imali više konkurisanih nego onih koji su dobili podsticaje. Takođe, svake godine se povećava broj poljoprivrednih gazdinstava te sada imamo približno 35 hiljada registrovanih gazdinstava – rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, sve više mladih su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

– Doprineli smo tome jer smo kod bodovnih lista stavili da mlađi poljoprivredni proizvođači dobija više bodova. Takođe, dajemo i subvencije, pomažemo poljoprivrednim proizvođačima da naprave hranu, zatim da je promovišu i distribuiraju odnosno prodaju. U toku je sajam poljoprivrede u Novom Sadu i imamo oko 40 najboljih poljoprivrednih proizvođača iz Beograda koji predstavljaju svoju hranu i izlažu je na sajmu besplatno. Ovo je velika stvar jer tu mogu da promovišu svoje proizvode, nađu kupce i povećaju proizvodnju – rekao je Veličković.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Dušan Živković zahvalio je Gradu Beogradu jer promoviše poljoprivredu kao važan segment društva.

– Nadam se da će ova obuka doprineti da unaprediti znanje, sposobnosti i veštine – rekao je Živković.