ponedeljak, 20. septembar 2021.

Dnevni boravak za dementne pri Gerontološkom centru počeće sa radom 2023. godine

Pri Gerontološkom centru Beograd biće otvoren dnevni boravak za dementne osobe u kojem će, kako je predviđeno, biti smešteno do 50 korisnika, najavila je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je za Tanjug rekla da je u toku izrada projektne dokumentacije za koju je Grad Beograd odvojio sredstva, te dodala da je planirano da dnevni boravak za dementne osobe počne sa radom 2023. godine.

– Na ovom projektu radimo veoma dugo, u Beogradu živi više od 330.000 osoba starijih od 65 godina, a procenjuje se da oko 20.000 sugrađana pati od nekog oblika demencije – rekla je Stanisavljevićeva.

Podsetila je da demencija najčešće nastaje kao posledica Alchajmerove bolesti i istakla da je pre svega važno pružiti podršku najstarijim Beograđanima koji pate od demencije.

– Ovaj vid dnevnog boravka biće i vid prevencije i institucionalizacije. Zamišljeno je da dnevni boravak bude poseban objekat, a ono što je veoma važno, kada se radi sa dementnim osobama, jeste da prostorije u kojima borave budu funkcionalne i da imaju bezbedno okruženje – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je navela da demencija podrazumeva gubitak pamćenja i određenih kognitivnih sposobnosti.

– Zbog toga je važno da sam objekat bude bezbedan kako se ne bi desile nepredviđene situacije u smislu da ukoliko imate objekat u centru grada koji nije dobro obezbeđen i ukoliko korisnik odšeta iz tog objekta, može doći do loših posledica. Zato je, pre svega, važno da imamo funkcionalne objekte – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je dodala da je predviđeno da u ovom dnevnom boravku bude smešteno do 50 korisnika.


– Ugledaćemo se na iskustva grada Beča koji već dugo ima dnevni boravak za osobe koje pate od demencije. Predviđeno je da svog člana porodice možete dovesti da ovde provodi vreme dnevno, kao što je slučaj u Beču gde ne morate da ga dovodite svaki dan već kada to vama odgovara – pojasnila je Stanisavljevićeva.

Pomoćnica direktora ustanove Gerontološki centar Beograd Milica Đorđević rekla je da je izuzetno značajno što će biti otvoren dnevni boravak za dementne osobe.

Navela je da je svaka druga osoba starija od 80 godina u riziku da oboli od demencije i dodala da u svetu na svake četiri sekunde jedna osoba oboli od Alchajmerove bolesti.

– U ustanovi Gerontološki centar Beograd 40 odsto korisnika boluje od demencije i mi smo kroz njihovu borbu i podršku njihovim porodicama sagledali značaj ovako velikog projekta – rekla je ona.

Podsetila je da je za početak Alchajmerove bolesti karakterističan gubitak samostalnosti, a kasnije i potpuna zavisnost od porodice, odnosno osoba koje se o njima staraju što, dodala je, predstavlja veliki ekonomski, finansijski i emotivni pritisak na porodice.

Đorđevićeva je rekla da će se ovim dnevnim boravkom taj pritisak na porodice rasteretiti, a sa druge strane korisnicima koji boluju od Alchajmerove bolesti omogućiti kvalitetan i dostojanstven život jer će, istakla je, imati specijalizovanu celodnevnu negu.

Ta nega će obuhvatati radno-okupacione terapije kroz određene Montesori materijale gde će se raditi na njihovim kognitivnim sposobnostima usporavanjem razvoja bolesti, usporavanjem gubitka sposobnosti govora i vremenske i prostorne orijentacije, dodala je Đorđevićeva.