četvrtak, 14. oktobar 2021.

Mapiranje romskih naselja u Zemunu

U okviru podrške koju Gradu Beogradu pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ putem individualne mere „Pristupi integrisanog gradskog razvoja za inkluziju Roma i Romkinja” i Radne grupe za identifikovanje održivih pristupa u rešavanju statusa podstandardnih (nehigijenskih) naselja na području prestonice, Gradska opština Zemun bila je danas domaćin sastanka održanog u opštinskoj Kancelariji za mlade, saopštavaju iz ove gradske opštine.

Sastanku su, osim projektnog menadžera GIZ-a Dejana Markovića i istraživača Tanje Jakobi, prisustvovali članovi Veća GO Zemun Vladimir Kostić i Đorđe Dukić, v. d. načelnika Opštinske uprave Jelena Vranjevac, eksperti za urbanizam i socijalnu inkluziju iz Opštine i Centra za socijalni rad, kao i pedagoški asistenti zemunskih osnovnih škola „Rade Končar”, „Gavrilo Princip”, „Branko Pešić”, „Boško Palkovljević Pinki”, „Sutjeska”, „Ilija Birčanin” i „Petar Kočić”.

Za potrebe mapiranja romskih naselja anketirani su učesnici i ažurirane brojke i presek situacije iz prve ruke.

Kada se prikupe i obrade svi relevantni podaci iz 17 gradskih opština, pristupiće se izradi strateškog dokumenta, kao i akcionog plana za inkluziju Roma u Beogradu, a planska dokumenta će potom pripremati i opštine.

Na teritoriji Zemuna živi više od deset hiljada Roma u uslovima koji su značajno unapređeni od poslednjeg popisa stanovništva, a evidentirano je i dalje postojanje pet nehigijenskih naselja u „urbanim džepovima”, kao i na obodima zemunskih naselja. U protekloj deceniji učinjeni su značajni pomaci u obrazovanju, zapošljavanju i uključivanju Roma i Romkinja u život zajednice, saopštavaju iz Opštine Zemun.