četvrtak, 14. oktobar 2021.

Svečanom akademijom obeležen Dan opštine Rakovica

Svečanom akademijom u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, Gradska opština Rakovica obeležila je Dan opštine. Tradicionalno je organizovana Svečana akademija i kulturno-umetnički program, saopšteno je iz ove opštine.

Na svečanoj akademiji povelja je uručena dugogodišnjem sportskom radniku i legendi Džudo kluba Rakovica Miomioru Srećku Mrvaljeviću. Povelju je uručio predsednik gradske opštine Rakovica Miloš Simić, koji je rekao da se i ovaj rođendan Rakovice dočekuje u jeku novog talasa pandemije virusa kovid-19. Napomenuo je da je u Rakovici više od 60 odsto vakcinisanih punoletnih građana, te je ta opština jedna od pet najboljih u Srbiji.

Simić je podsetio i na neke od najvažnijih infrastrukturnih radova koji su sprovedeni u Rakovici.

– Samo od početka ove godine u Rakovici je asfaltirano više od 30 ulica, što je rekordni broj. Izgrađena je obećana kanalizacija u Jelezovačkoj i Uroševačkoj ulici. Nedavno je naša opština bogatija za još jedan park, na Kanarevom brdu, dok su otvoreni obnovljeni parkovi u Kneževcu, na Labudovom brdu i u Skojevskom naselju – rekao je Simić i podsetio i na značajna ulaganja u rakovičke škole.

Osnovne škole „France Prešern” i „Đura Jakšić” dobile su rekonstruisane sale, u Osnovnoj školi „Nikola Tesla” rekonstruisane su tribine u dvorištu i hidrantska mreža, kao i prelivni sistemi na bazenu. Osnovna škola „14. oktobar” u Kneževcu dobila je uređenu prostoriju za dnevni boravak, u Osnovnoj školi „Ivo Andrić” rekonstruisan je plato i stepenište u dvorištu, dok su u toku radovi na izradi nove ograde. Nova ograda u školskom dvorištu gradi se i u Osnovnoj školi „Kosta Abrašević”, dok je u Muzičkoj školi „Davorin Jenko” kompletno zamenjena stolarija, a u potpunosti su rekonstruisane Peta ekonomska škola i vrtić „Čarobna šuma”.

Simić je rekao da su sve škole u opštini povezane video-nadzorom sa Policijskom stanicom Rakovica.

Simić je najavio posebno angažovanje na izgradnji kanalizacije u naselju Miljakovac 3.

– Ove godine je završen tender, izabran je izvođač, a potrudiću se da radovi počnu što pre. Založiću se i da radovi na izgradnji obećanog vrtića za ovo naselje počnu u što skorijem roku – rekao je Simić, koji je najavio i realizaciju drugih bitnih projekata u opštini.

On je apelovao na sugrađane da se vakcinišu i napomenuo da su njegova vrata uvek otvorena svim građanima, te da će „uvek direktno razgovarati o problemima sa kojima se susreću”.

Gosti su imali priliku da pogledaju program Pevačkog društva „Prelo”, Dečjeg rok hora sa muzičarima Škole gitare i bubnjeva „Čupavko”. Iz Baletskog studija „Maga Magazinović” nastupile su mlade balerine Iris Jukić i Katarina Cvetković, kao i dečji hor „Čarolija” sa kojima su bili učenici Osnovne škole „14. oktobar”, dok je program završen nastupom Kulturno-umetničkog društva „Dimitrije Koturović”. 

U Crkvi svetih apostola Vartolomeja i Varnave, lomljenjem kolača, obeležena je slava Pokrov presvete Bogorodice, a na Skupštini su najzaslužnijim pojedincima, udruženjima i organizacijama uručene zahvalnice Gradske opštine Rakovica.