ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Skupština grada Beograda donela treći rebalans budžeta za 2021. godinu

Skupština grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je treći rebalans budžeta za 2021. godinu, kojim su predviđena sredstva od 150.024.681.652 dinara ili oko 1,282 milijarde evra. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio je da je budžet najviši u novijoj istoriji grada, što je dokaz da se u Beogradu dobro posluje.

– Treći rebalans budžeta donosi se da bi se obezbedio novac za početak izgradnje metroa, odnosno kolektora i nasipanja na Makiškom polju, tehničku dokumentaciju i projektovanje druge linije metroa, zatim za završetak pružnog prelaza u Batajnici, pristupne saobraćajnice za fabriku vakcina u Zemunu, kao i za autobusku stanicu u Bloku 42. Budžet je, dakle, skoro dva i po puta veći nego u vreme onih koji kritikuju novi rebalans. Iznos samo budžeta grada je 135.879.429.833 dinara, dok je zbirni budžet opština 14.145.251.819 dinara. Sistemski su i budžet grada i budžeti opština povećani za pet odsto u odnosu na prošli rebalans, odnosno budžet grada je veći za 6.669.209.682 dinara, a opština za skoro 641 milion dinara – precizirao je Vesić.

U segmentu urbanizma i prostornog planiranja uvećanje je 14,4 odsto, a kad je reč o metrou najveće uvećanje je u poziciji Sekretarijata za stambene i komunalne poslove oko 1,8 milijardi dinara. Vesić je rekao da iako postoje napadi na projekat izgradnje metroa njegova izgradnja počinje u novembru.

– Takvih priča je bilo i za druge važne projekte u Beogradu. Imaćemo i dalje napade i razne priče na ovaj rebalans i to samo zbog toga što su pojedini želeli da se zaustavi izgradnja metroa. Taj projekat znači da ovaj grad konačno rešava probleme i realizuje ono što je obećavano pedeset godina – naglasio je Vesić.

Budžetom je obezbeđen i novac za izgradnju kolektora na Makiškom polju, ponovio je Vesić, i dodao da to znači da će se sva kanalizacija skupljati na jedno mesto, prerađivati i u čistom obliku odlaziti u reku.

– Obezbedili smo dodatnih više od 1,16 milijardi za finansiranje predškolskih ustanova. Danas gradimo ili smo izgradili 15 novih vrtića, a morali smo i da vratimo novac roditeljima koji su od 2008. do 2013. plaćali više za ovu namenu. Tako smo 3,5 milijardi dinara morali da vratimo roditeljima, što je vrednost oko 15 vrtića. Vrtićima u Beogradu obuhvaćeno je mnogo više dece nego što je bilo ikada u istoriji Beograda – kazao je Vesić. 

Prema njegovim rečima, obezbeđen je i novac za stotinu novih ličnih pratilaca, te će ih sada imati ukupno 600.

– Ovaj rebalans je rebalans za građane, on pokazuje da je Beograd finansijski stabilan, te da imamo milijardu evra viška u odnosu na dug koji smo nasledili. Obezbeđuje nam da se grad razvija i da konačno rešavamo infrastrukturne probleme, te da ovaj grad postane bolje mesto za život – naveo je Vesić.

Odbornici su dali saglasnost i na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2020. godine za 28 javnih, javnih komunalnih i drugih gradskih preduzeća, kao i na rebalanse programa poslovanja za 2021. godinu za 13 preduzeća.

Na početku sednice Skupština grada Beograda minutom ćutanja odala je počast nedavno preminulom odborniku Ivanu Tasovcu i direktoru „Pogrebnih usluga” Draganu Baltovskom.