ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Gradska uprava dobila Sekretarijat za poljoprivredu

Gradski odbornici saglasili su se na današnjoj sednici da se osnuje Sekretarijat za poljoprivredu, jer je kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, poljoprivreda sve značajnija za privredu Beograda.

– Mnogo sam se bavio pitanjem poljoprivrede u Beogradu poslednjih godina, mi imamo 250.000 hektara poljoprivredne površine, obradivog zemljišta na teritoriji grada i najveći smo poljoprivredni region posle Vojvodine. Poljoprivrednici zaslužuju da imaju svoj sekretarijat. Od 2012. godine izdvajamo oko 20 miliona za pomoć poljoprivrednicima, a sledeće godine izdvojićemo 300 miliona dinara, što je oko 2,5 miliona evra, i to je pomoć koju će poljoprivrednici dobijati mimo onoga što dobijaju redovno od države. To je pomoć za plastenike, pčelare, za kupovinu mehanizacije. Hoćemo da pokrenemo časopis za poljoprivrednike, imamo ideju da pokrenemo kancelariju kako bi poljoprivrednicima pomogli da učestvuju u projektima Evropske Unije, a dobio sam i dobar predlog da uvedemo i projekat za organsku hranu – objasnio je Vesić.

Kako je naveo, veoma je mali procenat iskorišćenosti sredstava Evropske Unije u ovoj oblasti i dodao da će kancelarija o kojoj je govorio pomagati poljoprivrednicima, između ostalog, i za besplatno pisanje projekata. Prema njegovim rečima, u Beogradu ima 33.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

On je najavio da će se na nekoj od narednih sednica pred odbornicima naći i strategija razvoja Beograda do 2030. godine, a koja je rađena u saradnji sa Beogradskim univerzitetom.

– U toj strategiji videće se koliko je poljoprivreda dobila na značaju. Do sada smo se ponašali kao da poljoprivreda ne postoji. Prvi korak je da se oformi Sekretarijat za poljoprivredu, a onda ćemo mnogo više moći da se pozabavimo poljoprivrednicima Beograda – istakao je Vesić.

Sekretar za upravu Nikola Prelević je rekao da se odlukom o izmenama i dopunama odluke o Gradskoj upravi se sekretarijati za javno prevoz, investicije, energetiku, zaštitu životne sredine i Beokom usklađuju sa projektom Beograd smart siti.