četvrtak, 25. novembar 2021.

Gradonačelnik Radojičić: Saradnja sa gradovima Republike Srpske na osnovu dobre prakse i razmene iskustava

Odnos Beograda sa gradovima Republike Srpske, ali i sa brojnim drugim gradovima Evrope i sveta uvek će za osnovu imati dobru praksu i istovremeno razmenu iskustava u svim oblastima koje su od vitalnog značaja za život građana, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. 

On je posebno ukazao na važnost razvijanja bratskih i prijateljskih odnosa, učenja jednih od drugih i neprestanih kontakata, ističući da su za nas svakako na prvom mestu zemlje iz regiona, ali i Rusija, Kina, Francuska, ostale zemlje EU, kao i SAD.  

– Svaki grad može da bude centar u nekoj oblasti i to jeste budućnost. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, u situaciji smo da sarađujemo sa svetom na ravnopravnoj osnovi. Međunarodna politika vodi se odlično i predstavlja osnovu da i na lokalnom nivou sarađujemo veoma dobro s gradovima u regionu – rekao je Radojičić, gostujući u emisiji „Globalno” na BN televiziji. 

Radojičić smatra da se mora voditi računa o politici kontinuiteta, a ne o populizmu. 

– Svi gradonačelnici koji vode računa o ekologiji, i lokalno i globalno, na mene uvek ostavljaju jak utisak– kazao je Radojičić.

Govoreći o još jednom projektu od velikog značaja za povezivanje gradova i zemalja u okruženju, gradonačelnik Radojičić je istakao da će nova dečija klinika u Tiršovoj biti regionalni centar za lečenje dece. On je izrazio uverenje da će čitav projekat biti završen 2024. godine, precizirajući da će objekat imati šezdeset hiljada kvadrata i da će u njega biti uloženo oko sto miliona evra. Ovom klinikom smanjićemo potrebu da se deca leče u inostranstvu, a istovremeno će lekari i medicinsko osoblje imati odlične uslove za rad, kazao je Radojičić.

– Moja vizija je zdrav Beograd i najbolji mogući uslovi za rast i razvoj dece. U čitavom regionu veliki gradovi imaju iste probleme, a na prvom mestu je zagađenost. Zato sada imamo jasan plan kako da se taj problem rešava: metro, obilaznica kojom će se izmestiti tranzitni saobraćaj, gašenje individualnih ložišta, unapređenje gradskog saobraćaja, prečišćavanje otpadnih voda – naveo je Radojičić.

Radojičić je na kraju izjavio da mu je velika čast, ali i izazov, to što je gradonačelnik Beograda, te da veruje da bi mogao da da doprinos u još jednom mandatu, najviše u segmentima unapređenja kvaliteta životne sredine i brige o deci.