četvrtak, 25. novembar 2021.

Svečano otvoren 15. „Sajam etno hrane i pića” na Beogradskom sajmu

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas svečanom otvaranju jubilarnog, 15. izdanja „Sajma etno hrane i pića” na Beogradskom sajmu. 

Događaju su prisustvovali sekretar za privredu Milinko Veličković, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, kao i direktorka Beogradskog sajma Danka Selić. 

Mladenović i Veličković su tokom prvog dana sajma dodelili sertifikate za uspešno završene besplatne obuke iz oblasti poljoprivrede – pčelarstva, voćarstva i organske proizvodnje, poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada. Obuke su organizovane preko Sekretarijata za privredu Grada Beograda. 

Mladenović je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da učesnike pozdravi u ime Grada Beograda. 

– Želim da pozdravim sve izlagače, kojih danas ima više od 300, i siguran sam da su svi srećni što smo se ponovo okupili na ovom mestu. Iza nas je zaista težak period, ali ovo izdanje „Etno sajma hrane i pića” nagoveštava povratak normalnom životu. Za nama je period kojeg se nećemo rado sećati i nadam se da su svi izlagači koji su danas sa nama uspeli da sačuvaju sastavni deo ove manifestacije – etno-prizvuk, etno-izgled i prepoznatljive ukuse i mirise koji su karakteristični za našu divnu zemlju. Organizacijom „Etno sajma hrane i pića” smo u poslednjih 14 godina napravili zaista posebnu manifestaciju koja predstavlja izuzetan događaj u sajamskoj ponudi Beograda. Hvala Beogradskom sajmu koji je tokom svih ovih godina podržavao ovu manifestaciju zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Zadružni savezi, zadruge i komore iz čitave Srbije prisutni su na sajmu, pomažu malim proizvođačima, ljudima sa porodičnim gazdinstvima, koji ovde imaju priliku da promovišu proizvode iz sopstvenog asortimana. Uspeli smo da pomognemo velikom broju proizvođača da žive od svog rada, ali i da im pokažemo da poljoprivredna proizvodnja može da predstavlja zamajac naše kompletne privrede – rekao je Mladenović. 

On je naglasio da mu je izuzetno drago što je Beograd preko Sekretarijata za privredu prepoznao značaj ove manifestacije.

– Učešćem Grada Beograda, koji ima svoj štand, podstakli smo druge gradove i okruge da budu prisutni na ovom sajmu i pomognu svojim poljoprivrednim proizvođačima u prezentaciji i prodaji proizvoda. Nadam se da će ovaj sajam doprineti da se potpišu novi ugovori i sporazumi koji će predstavljati dodatni podsticaj poljoprivrednim proizvođačima. Potencijali „Sajma etno hrane i pića” su veliki i proizvođačima nude priliku da ponude svoje proizvode ne samo domaćim već i stranim kupcima. Beogradski sajam je preduzeo sve potrebne epidemiološke mere kako bi čitav događaj protekao bez zdravstvenih rizika. Želimo da pokažemo sve sjajne proizvode i ukuse koji su deo tradicije naše zemlje – zaključio je Mladenović. 

Veličković je rekao da, kao i svake godine, Grad Beograd ima svoj štand na, „Sajmu etno hrane i pića”. Kako je rekao, samo na štandu Grada Beograda svoje proizvode izložiće više od 50 proizvođača. 

– Mnogi smatraju da Beograd nema razvijenu poljoprivredu, ali su u zabludi budući da glavni grad Srbije, posle Vojvodine, ima najviše poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Beograd zauzima površinu od 350.000 hektara, od čega je 270.000 poljoprivrednog zemljišta, a 250.000 obradivog poljoprivrednog zemljišta. Zbog toga imamo obavezu da vodimo računa o poljoprivredi. Od 2013. godine, kada su subvencije Grada za poljoprivredu iznosile 20 miliona dinara, danas smo „stigli” do 200 miliona subvencija, koliko je Grad Beograd izdvojio ove godine, odnosno do čak 300 miliona, koliko je planirano za narednu godinu. Grad svake godine, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, organizuje praktične i teorijske obuke iz raznih oblasti poljoprivrede i od početka pandemije je oko 150 polaznika dobilo sertifikate – rekao je Veličković i pozvao Beograđane da posete sajam i probaju tradicionalne srpske proizvode. 

Novica Tončev, ministar bez portfelja, zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opštine, svečano je otvorio ovogodišnji „Sajam etno hrane i pića”“. 

– Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da otvorim „Sajam etno hrane i pića”, manifestaciju na kojoj će svoje proizvode i tradicionalne načine proizvodnje predstaviti više od 300 izlagača. Jedinstveni proizvodi koje ovde imamo priliku da vidimo predstavljaju „ličnu kartu” naše zemlje i naše kulture. Ovi proizvodi prenose najlepšu sliku Srbije kroz mirise i ukuse koji se ne zaboravljaju. Najveći broj ovih proizvoda se na autentičan i tradicionalan način pripremaju najviše u ruralnim delovima naše zemlje. Upravo ti delovi Srbije su u najvećoj meri uspeli da sačuvaju zdravu životnu sredinu – rekao je Tončev.