četvrtak, 25. novembar 2021.

Vesić osudio skrnavljenje Jevrejskog groblja u Ruzveltovoj

Na vest da su juče neki bezumnici, kakvi nažalost žive među nama, oskrnavili Jevrejsko groblje u Ruzveltovoj, pomislio sam na sve one Jevreje koji su umirali sa imenom Srbije na ustima u jurišima na Ceru, Suvoboru, Kajmakčalanu i dali živote za slobodu svoje zemlje, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

– Pomislio sam na dvanaest hiljada beogradskih i srpskih muškaraca, žena i dece koje su nacisti surovo ubili u okupiranom Beogradu, jer su bili Jevreji. Setim se i velikana srpske kulture i nauke koji su dali vanvremenski pečat našem gradu i zemlji: izdavača Gece Kona, arhitekte Isaka Azrijela, lekara Isidora Papa i mnogih drugih. Vekovima građani Srbije i Beograda – domaći Jevreji su izuzetno važan deo našeg stanovništva, kako u prošlosti tako i danas – navodi se u objavi.

Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo, jer ono buja u neukim i zadrtim glavama i spremno je da razbije, oskrnavi, piše grafite mržnje, naveo je
Vesić i dodao da smo ipak moćni da ga zauzdamo i kaznimo kada jednom napravi nepočinstvo. 

– I moćni smo najpre da zamolimo za oproštaj seni ovih velikana i njihove potomke, u svoje, ali najpre u ime onih neukih, zadrtih i glupih. Grad Beograd će pomoći da se popravi šteta na spomeniku sećanja, toliko važnom i za Beograd i za srpske Jevreje. Ljaga na obrazu počinilaca ovog nedela ostaće zauvek, ako obraz uopšte imaju – navedeno je u objavi, uz sliku spomenika srpskim oficirima i vojnicima jevrejskog porekla palim za slobodu Srbije od 1912. do 1918. godine.