petak, 26. novembar 2021.

Vesić: Izgradnjom saobraćajnica Batajnica sve bolje povezana sa drugim delovima grada

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na završnoj, trećoj deonici u Belegiškoj ulici na teritoriji opštine Zemun. Radove su obišli i direktor JKP „Beograd-put” Ivan Tejić, v. d. direktora JP „Putevi Beograda” Dragan Đorđević i predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

Vesić je istakao da će ova novoizgrađena obilaznica omogućiti građanima koji žive u naselju Šangaj da nezavisno od pruge dođu do Batajnice. 

– Rekonstrukcijom pruge Beograd – Novi Sad ovde je sada brza pruga i ukida se pružni prelaz koji je postojao decenijama. Radimo nadvožnjak koji će biti završen do kraja godine. U međuvremenu, dok se ovi radovi ne završi, sada se kroz Belegišku ulicu nastavlja 3,6 kilometara obilaznice. Ona omogućava građanima iz naselja Šangaj da bez problema stignu u Batajnicu, da izađu na auto-put. S obzirom na to da se ovde nalazi intermodalni terminal, koji će biti najveći u ovom delu Evrope, a koji radi Evropska unija zajedno sa Srbijom, ovde će biti logistički centri, tako da će ova ulica i te kako biti važna i korisna. Pre ili kasnije morali bismo da je sagradimo. Kada se ovome doda izlazak na auto-put, nadvožnjak, ali i Batajnički drum i Batajnički bulevar, koji ćemo raditi, jasno se vidi koliko je urađeno da bi Batajnica bila saobraćajno povezana sa drugim delovima grada i koliko je bolji komfor života ljudi koji žive u Batajnici. Ovo je rađeno na zahtev građana i Opštine, što pokazuje da svi zajedno možemo da radimo kako bi svaki deo grada postao bolje mesto za život. Intermodalni terminal radi Republika, mi radimo saobraćajnice, a Republika će raditi i Batajnički drum. Ovde će biti hiljade radnih mesta i Beograd tako napreduje – kazao je Vesić.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević je rekao da se trenutno u opštini Zemun radi na više veoma važnih projekata.

– To su projekti poput izgradnje brze pruge, nadvožnjaka preko pruge, obilaznice oko intermodalnog terminala. U planu je rekonstrukcija škole „Mitraljeta” u Batajnici, Zemunskog keja, kao i 6,6 kilometara kanalizacione mreže u starom jezgru Zemuna. Tu je i izgradnja fabrike vakcina i servisnih saobraćajnica. Ovo su ogromni projekti za našu opštinu, sa procenjenom vrednošću većom od 50 miliona evra. U dogovoru sa rukovodstvom Grada Beograda pravimo planove za sledeću godinu a jedan od najvažnijih projekata biće povezivanje naselja Ugrinovci sa Zemun poljem – rekao je Kovačević. 

Saobraćajnica se sastoji iz tri deonice, od kojih su dve završene, u dužini od 1.860 i od 600 metara, a u toku su završni radovi na trećoj, uz obilaznicu, u dužini od 1.170 metara.