petak, 26. novembar 2021.

Radojičić: Metro i Beograd na vodi dva najveća projekta u ovom veku u našem glavnom gradu

Metro će popraviti kvalitet života svih građana, uticaće na smanjenje saobraćajnih gužvi u gradu, samim tim zagađenje u gradu će biti manje, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, govoreći za kanal TV Vesti.

– Beograd na vodi i metro su dva najveća projekta koja će značajno uticati na dalji razvoj grada. Iza projekta metroa stoji ogroman broj studija koje su radili domaći i strani stručnjaci. Veliki broj ljudi će biti uključen u realizaciju ovog projekta, što će se odraziti pozitivno i na privredni razvoj. Započeli smo sa radovima, projekat će biti završen kako je i planirano – kazao je Radojičić.

Govoreći o daljem razvoju Beograda, gradonačelnik Radojičić je pomenuo značaj nedavne posete delegacije Vlade Sankt Peterburga Beogradu i istakao da dva grada imaju potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji, kao i da je povod ove posete realizacija ovog sporazuma.

– Delegacija Vlade Sankt Peterburga, sa gubernatorom Aleksandrom Beglovim na čelu, u Beogradu je bila tri dana, a osim realizacije Sporazuma o saradnji između dva grada koji smo potpisali u septembru u Sankt Peterburgu, povod za posetu je bilo i otkrivanje biste Aleksandra Nevskog, koja je poklon Sankt Peterburga našem glavnom gradu povodom 800 godina rođenja ovog ruskog svetitelja. Sam čin je bio veoma svečan, učestvovali su patrijarh srpski Porfirije i vladika kronštatski Nazarije. Na brojnim sastancima koji su usledili, razgovarali smo o daljem unapređenju saradnje. Naše prijateljstvo i bratstvo se ostvaruje na različite načine, na šta je veoma uticao i odnos između dva predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Naši gradovi žele da nastave saradnju, a jedna od ideja gubernatora Sankt Peterburga je bila razmena učenika iz ova dva grada, ali i drugih gradova u Ruskoj Federaciji. Znamo da je u Rusiji veoma bogat kulturni život, tako da smo se dogovorili oko saradnje između Narodnog muzeja u Beogradu i muzeja Ermitaž povodom organizovanja izložbe sa eksponatima iz jednog od najvećih svetskih muzeja za publiku u Beogradu. Osim kulturne saradnje i saradnje iz oblasti obrazovanja, na sastanku smo razgovarali o temama iz komunalnih i oblasti privrede. Sankt Peterburg je grad koji je postigao odlične uspehe u prečišćavanju otpadnih voda, a mi smo veoma zainteresovani za iskustva koja će sa nama podeliti stručnjaci iz ovog grada. Osnovali smo radne grupe koje će međusobno razgovarati o svim temama pojedinačno, dogovore dalje razraditi i obezbediti njihovu konkretnu realizaciju – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je, govoreći o međusobnom povezivanju učenika, pomenuo i uticaj pandemije virusa korona na mlađu populaciju, na izazove sa kojima se školstvo susreće tokom ove dve godine i istakao da je veoma važno da se i ova školska godina uspešno završi.

– Broj zaraženih pada i trenutak je da se ponovo počne sa klasičnom nastavom. Ipak, moramo biti oprezni i poštovati sve epidemiološke mere. Grad je nadležan, pre svega, za predškolske ustanove, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu je odlično radio, uspostavljena je kontrola nad širenjem infekcije, pa je tako situacija u novembru bila znatno povoljnija nego u prethodnom mesecu – kazao je Radojičić.

Govoreći o kontroli sprovođenja epidemioloških mera, Radojičić je istakao da nju zajednički sprovode komunalni milicionari, inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove Grada Beograda, ali i sanitarne inspekcije koje su pod nadležnošću Republike.

– Od 25. oktobra do danas kontrolisano je ukupno blizu 16. 000 objekata. Kada je reč o nepoštovanju mera, 90 odsto prekršaja se odnosi na neposedovanje kovid propusnica. Naglašavam da suština nije u kažnjavanju građana, već u prevenciji i poštovanju mera. Pad broja zaraženih nije rezultat samo uvođenja kovid propusnica, ali je sigurno da su i one uticale na ovu pozitivnu promenu, kao i na značajno povećanje broja vakcinisanih na dnevnom nivou u Beogradu. Svaki život koji na taj način spasemo je veliki rezultat, a podsetiću da je od momenta uvođenja kovid propusnica dato preko 180 hiljada doza vakcine – zaključio je Radojičić.