ponedeljak, 29. novembar 2021.

Vesić: Poštujemo svoju istoriju i ne zaboravljamo ljude koji su zadužili Srbiju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je na današnjoj sednici da nove odluke o imenovanju ulica pokazuju da poštujemo sopstvenu istoriju, tradiciju i kulturu, te da ne zaboravljamo one koji su nešto učinili za nas. On je podsetio da smo u vremenu koje je iza nas živeli u različitim državama, te da je Beograd bio glavni grad različitih zemalja. Živeli smo u različitim ideologijama, a u skladu s tim ovde je bilo mnogo ulica nazvanih po toponimima iz različitih delova bivše Jugoslavije, po znamenitim ličnostima koje nisu važne za Srbiju, ali su takođe predstavljale deo promocije nove ideologije i novog nacionalnog kursa u sklopu Jugoslavije.

– Tako smo došli u situaciju da imamo jedan broj naziva ulica koji više nemaju nikakve veze sa Srbijom ili se pak zovu po ljudima koji nama nisu bili naklonjeni, među kojima je Štrosmajer koji više neće imati ulicu u Zemunu. Ali, zato ćemo imati ulicu po knezu Pavlu Karađorđeviću, princezi Oliveri, koja je primer žrtvovanja i mučeništva za svoj narod, kao i po carevima Justinijanu Prvom i Irakliji, koji je dozvolio naseljavanje Južnih Slovena na Balkan. U budućnosti treba više da potenciramo našu vezu sa Vizantijom jer mi veru, kulturu i još mnogo toga dugujemo njoj. Sedamnaest rimskih careva rođeno je na teritoriji današnje Srbije. Ne postoji nijedna rimska provincija koja ih je dala više. Zbog toga ćemo u budućnosti dati nazive ulica po svim rimskim carevima – kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je posebno izrazio zadovoljstvo što će pojedine zaslužne žene dobiti svoje ulice u glavnom gradu i naveo da je Grad otvoren za sve nove inicijative odbornika, građana, naučnih zajednica.

Vesić se osvrnuo i na činjenicu da je grad često bio meta napada zbog toga što su hrvatski političari, vojskovođe, banovi izgubili ulice u Beogradu, te da je tobože na taj način Beograd izgubio kosmopolitski duh.

– Mi smo najveći grad na Balkanu, kosmopolitski grad, a oni koji su nešto uradili za naš glavni grad, narod i kulturu, bez obzira na veroispovest ili nacionalnost, imaće svoje ulice. Primer za to je Mate Parlov, koji je Hrvat, ali je na prošloj sednici dobio ulicu jer je dve svetske titule osvojio u Beogradu. Slično je i sa Antunom Gustavom Matošem i Tinom Ujevićem, koji su jedno vreme živeli i stvarali u Beogradu – rekao je Vesić, navodeći i primer Zagreba koji je oduzeo ulicu Vuku Karadžiću iako je počasni građanin tog grada.

Vesić je najavio da će u budućnosti ulicu dobiti i kneginja Julija, inače Mađarica, supruga Mihaila Obrenovića. Na ovaj način će Beograd uvek poštovati i one koji nisu srpske nacionalnosti, ali pod uslovom da su nešto uradili za naš grad i naš narod. Najavio je da će Beograd po reciprocitetu dobiti i Budimpeštansku ulicu, a to će se odnositi i na Prag, podsetivši da već imamo i Varšavsku i Briselsku ulicu, kao što i oni imaju našu. Time ćemo, zaključio je Vesić, na isti način pokazati poštovanje.  

– Ove odluke mnogo su značajnije od običnih promena ulica, jer govore o promeni nacionalne politike i svesti o svom istorijskom značaju – istakao je Vesić.

Pojašnjavajući jednu od inicijativa, istoričarka književnosti prof. dr Irena Arsić rekla je da su Dubrovčani dolazili u Beograd tokom čitavog istorijata Beograda i da su na različite načine bili primani. Nastojala sam, dodala je, da u poslednjih dvadeset godina o njima i njihovim sudbinama u Beogradu posebno govorim.

– Oni su vrlo često na određen način bili neshvaćeni, jer su drugačije gledali na novu Srpsku kneževinu, pa na srpsku kraljevinu. Ovo je divna stvar koja se desila, a ja sam predložila petoricu Dubrovčana, od kojih trojica već imaju svoju ulicu u Beogradu. Ostala su dvojica – Nikša Gradi i Ivan Stojanović – naglasila je dr Irena Arsić.

Akademik prof. dr Dragan Simeunović rekao je da je Vladeta Jerotić bio najveći prosvetitelj našeg doba, dodavši da se prosvetitelji ne rađaju stalno, već da dolaze u talasima, obično onda kada ih najviše trebamo.

– Tokom svog života napisao je oko 70 knjiga i nekoliko stotina naučnih članaka, održao je ogroman broj predavanja u zemlji i inostranstvu čiji kvalitet i ogromna posećenost prevazilaze sve što je iko ikada kod nas na tom planu postigao. Jerotić je bio intelektualna mega zvezda u našem duhovnom prostoru. Zahvaljujući svojim knjigama, dugo će biti među nama. Tome će svakako doprineti i ulica nazvana po njemu, koju mu daruje Grad Beograd. Jerotić je ovaj grad voleo najviše na svetu, a grad mu je ovim gestom uzvratio ljubav i iskazao poštovanje – naglasio je Simeunović i zahvalio Gradu Beogradu i Goranu Vesiću na promptnosti i razumevanju važnosti da se održava duh Beograda sećanjem na one ljude koji su tom duhu dali sve.