utorak, 30. novembar 2021.

Radojičić: Saradnja Beograda sa balkanskim gradovima doprinosi inicijativi „Otvoreni Balkan”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je drugi dan Samita B40 balkanskih gradova u Istanbulu iskoristio za organizovanje niza bilateralnih sastanaka sa gradonačelnicima gradova Balkana. Radojičić se sastao sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom, gradonačelnikom Soluna Konstantinosom Zervasom, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, gradonačelnicom Skoplja Danelom Arsovskom, gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, gradonačelnikom Kotora Vladimirom Jokićem i gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem. 

– Tokom drugog dana Samita B40 balkanskih gradova u Istanbulu imao sam priliku da se sastanem sa skoro svim kolegama iz regiona. Saradnja Beograda sa balkanskim gradovima doprinosi inicijativi „Otvoreni Balkan”. S posebnim zadovoljstvom ističem sadržajan razgovor koji sam imao sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom. Na sastanku je iskazano obostrano zadovoljstvo zbog toga što su na ovom samitu omogućeni uslovi da se kolege iz regiona sastanu, kako na panelima tako i na bilateralnim sastancima. Pozvao sam svog kolegu iz Atine u zvaničnu posetu Beogradu. Cilj je da se na prvom sledećem radnom sastanku dogovorimo oko detalja u vezi sa organizacijom manifestacija „Dani Beograda u Atini” i „Dani Atine u Beogradu”. Ideja je da na najbolji mogući način iskoristimo dobre bilateralne odnose, blisku povezanost dva naroda, pre svega radi stvaranja boljih privrednih i trgovinskih veza između dva grada, te bliže saradnje naših privrednih komora – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da bi održavanje ovih manifestacija podrazumevalo još bližu kulturnu saradnju, kao i organizovanje sportskih aktivnosti i takmičenja, a da će pojedinosti u vezi sa konkretnom realizacijom prve manifestacije „Dani Beograda u Atini” biti dogovorene koliko već u decembru ove godine. 

– Sa gradonačelnikom Soluna Konstantinosom Zervasom je dogovorena zvanična poseta, jer postoji veliki potencijal za saradnju između dva po veličini veoma slična grada. Već sledeće godine organizovaćemo zajednički biznis forum i tome se unapred radujem. Novoimenovanoj, mladoj koleginici, gradonačelnici Skoplja Daneli Arsovskoj čestitao sam na uspehu i poželeo sreću u radu. Drago mi je što je gradonačelnica pohvalila naš rad i trud kako bi kvalitet života građana Beograda bio što bolji – kazao je Radojičić.

Gradonačelnica Arsovska je čestitala Gradu Beogradu na liderstvu u regionu kada je reč o privlačenju stranih investicija, realizaciji velikih razvojnih i infrastrukturnih projekata. Ona je pozvala gradonačelnika Beograda u zvaničnu posetu Skoplju, sa željom i ciljem da se unaprede odnosi između dva grada, njihova privredna saradnja i kulturna razmena, kao i da fokus što više bude na zajedništvu i sličnostima naših naroda. Realizacija budućih projekata će se konkretizovati tokom dogovorenih zvaničnih poseta jedne delegacije drugoj.

Radojičić je spomenuo i sastanak sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, koleginicom iz Sarajeva, na kojem je konstatovano da saradnju između dva grada treba unaprediti, te da bi trebalo da timovi oba grada rade na organizaciji međusobne posete. 

– I Sarajevo i Beograd su imali ogroman rast u oblasti turizma pre pandemije virusa korona i to ne smemo zaboraviti. Primećujemo da se trend tog rasta ponovo polako uspostavlja. Siguran sam da ćemo zajedničkim radom uspeti da pobedimo pošast koju nam je donela ova pandemija i da ćemo nastaviti da produbljujemo saradnju svih gradova u regionu radi poboljšanja dobrosusedskih odnosa i dobrobiti svih naših građana – kazao je Radojičić. 

Gradonačelnik Beograda je kao vrlo pozitivan susret istakao i sastanak sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem. Kako je Radojičić naveo, gradonačelnik Podgorice je pohvalio procese investiranja u Beograd i infrastrukturne izgradnje. 

– Kolega Vuković smatra da su iskustva Beograda dragocena pre svega u privlačenju stranih investicija, kao i projekat javno-privatnog partnerstva povodom izgradnje nove deponije u Vinči, zbog čega mi je posebno drago. Sa kolegama iz Podgorice podelićemo iskustva u rešavanju pitanja tretmana otpadnih voda, budući da i oni rade projekat sličan našem projektu izgradnje fabrike otpadnih voda u Velikom selu – naglasio je Radojičić. 

Radojičić je spomenuo i tradicionalno vrlo dobre odnose Beograda i Pule, te da je u susretu sa gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem iskazan obostrani interes za produbljivanjem dalje saradnje. Prvi korak u daljoj saradnji jeste i zvanični poziv upućen gradonačelniku Beograda da sa delegacijom poseti Pulski festival sledeće godine. 

– Kada je reč o saradnji sa gradovima na Jadranu, mogu da kažem da sam imao i vrlo koristan razgovor sa kolegom iz Kotora, gradonačelnikom Vladimirom Jokićem. Tokom sastanka akcenat je bio na turizmu, značaju beogradskih turista za Kotor, te uspostavljanju još bolje saradnje naših turističkih organizacija. Kotor je grad pobratim sa beogradskom opštinom Stari grad i imamo dogovor da sledećeg proleća organizujemo manifestaciju „Dani Beograda u Kotoru”, a tokom jeseni ili zime manifestaciju „Dani Kotora u Beogradu”. Posebno mi je drago što sa ovim gradom imamo bogatu kulturnu razmenu u domenu pozorišne umetnosti, jer je Beogradsko dramsko pozorište čest gost sa svojim predstavama u Kotoru – zaključio je gradonačelnik Beograda.