petak, 3. decembar 2021.

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležena dva značajna jubileja

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se širom sveta 3. decembra, a istog dana Savez slepih Srbije svečano je obeležio 75 godina postojanja, kao i 50 godina postojanja biblioteke za slepe „Dr Milan Budimir”. Ovom prilikom uručene su povelje zaslužnim institucijama, ustanovama i pojedincima za uspešnu saradnju i veliki doprinos unapređenju položaja i afirmaciji slepih i slabovidih osoba.

Član Gradskog veća Grada Beograda prof. dr Fadilj Eminović je ispred Grada Beograda primio ovu povelju i tom prilikom istakao značaj saradnje lokalne samouprave sa udruženjima koja se zalažu za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

– Čast mi je da ispred Grada Beograda primim ovo značajno priznanje koje je simbol naše uspešne saradnje, ali i budućeg organizovanog zajedničkog delovanja u pravcu unapređenja položaja slepih i slabovidih osoba u društvu. Veoma me raduje da su predstavnici lokalne i republičke vlasti u velikom broju prisutni na današnjem skupu, čime smo poslali snažnu poruku podrške unapređenju kvaliteta života slepih i slabovidih, kao i svih osoba sa invaliditetom – rekao je Eminović.

Kako je naglasio, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom povod je da sumiramo rezultate sprovedenih aktivnosti u oblasti obezbeđivanja jednakih prava za sve. Grad Beograd će nastaviti da kontinuirano, kroz različite programe resorno-nadležnih sekretarijata Gradske uprave sprovodi politiku ravnopravnosti svih naših sugrađana.

Obeležavanju jubileja prisustvovali su Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja, patrijarh srpski Porfirije, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i predstavnici nekoliko lokalnih samouprava Republike Srbije.