ponedeljak, 13. decembar 2021.

Održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović održao je danas redovnu sednicu Socijalno-ekonomskog saveta u Skupštini Beograda.

On je ovom prilikom izjavio da je ova sednica sastavljena iz tri dela.

– Jedan deo čine predstavnici Grada Beograda, to jest lokalne samouprave, drugi deo predstavnici preduzetnika i poslodavaca i u trećem delu su sindikati. Do sada je ovaj savet imao različite predloge i ka Gradu Beogradu i ka drugim institucijama, ali i ka Socijalno-ekonomskog savetu na nivou Republike. Na današnjoj sednici razmatrali smo finansijski plan ovog saveta i plan rada. Takođe, predstavljen je i predlog budžeta koji je prošao javnu raspravu. Trebalo bi da ga Gradsko veće uskoro predloži Skupštini. Skupština grada je uvela pravilo da se predlozi budžeta razmatraju, to jest da budu predstavljeni na Socijalno-ekonomskom savetu, kao i odluke u vezi sa poreskom politikom i taksama u Gradu Beogradu za sledeću godinu. To je naišlo na dobar prijem kod sindikata i poslodavaca – rekao je Mladenović. 

On je naglasio da je uvedena praksa da se sednice Socijalno-ekonomskog saveta održavaju i van centra grada.

– Planiramo ove nedelje da sednicu održimo u Opštini Obrenovac jer želimo da u prigradskim opštinama razmatramo važne teme. Puno je tema prolazilo kroz ovaj savet i nadam se da ćemo ovu praksu nastaviti i ubuduće, te da ćemo snažnim dijalogom doći do rešenja mnogih pitanja. Očekujemo da će ove nedelje Gradsko veće predložiti odluku o budžetu pa očekujemo početkom sledeće nedelje sednicu, kada je inače redovan termin za usvajanje budžeta. Bila je javna rasprava i veliki broj predloga je stigao. Videćemo šta će od njih moći da se uključi u ovaj predlog budžeta. Mislim da je ovo dobra praksa da se sa građanima formulišu najvažniji planovi – rekao je Mladenović. 

On se osvrnuo i na projekat izgradnje metroa i dodao da će se ovaj projekat najvećim delom finansirati kreditnim sredstvima.

– Mi imamo sredstva koja su predviđena za metro i tiču se projektovanja urbanističkih planova i pripremnih stvari koje su ključne. Postoji u Sekretarijatu za javni prevoz određen iznos novca koji se tiče i finansiranja preduzeća „Beogradski metro voz” i određenih projekata koji se preko tog preduzeća finansiraju. Radovi su već otpočeli i samo nasipanje Makiškog polja ide preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao i pripremanje terena za početak izgradnje depoa – kazao je Mladenović.

Govoreći o Starom savskom mostu, on je istakao da postoje određene pripremne radnje koje idu preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. 

– Došli smo do faze da će sledeće godine početi izgradnja. Ovaj projekat je finansiran uz pomoć Vlade Srbije i kreditnih sredstava. Projekat gondola neće biti realizovan dok se ne završe arheološka istraživanja koja su neophodna za pripremu terena kuda gondola treba da prođe. Novac za ovaj projekat je bio obezbeđen pre tri godine zajedno sa Vladom Republike Srbije. Kada se dobije građevinska dozvola i stvore uslovi za početak izgradnje, Grad će biti spreman da finansira ovoj deo za izgradnju gondole – zaključio je Mladenović.

Dragan Todorović, predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Beograda, istakao je da je tema ove sednice usvajanje plana rada za sledeću godinu, budžet Grada, ali i obilazak opštine Obrenovac u akciji obilaska rubnih opština grada.

– Socijalno-ekonomski savet je izuzetno značajan u ovim vremenima kada imamo mnogo podela u društvu. Bez dijaloga i dogovora sve tri strane – države, poslodavca i sindikata, nema dobre situacije u društvu. Imamo više kriza na različitim mestima i njih možemo rešiti samo uz socijalni dijalog ova tri partnera, bez toga teško da će nam biti dobro – naveo je Todorović.