utorak, 21. decembar 2021.

Vesić: Džordž Kenan dobija ulicu u Beogradu

Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku da jedna od ulica u opštini Rakovica ponese naziv po istaknutom ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Džordžu Kenanu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je podsetio da je Džordž Kenan bio ambasador u Beogradu od 1961. do 1963. godine i dodao da je u tom periodu ostvaren znatan doprinos u razvoju srpsko-američkih odnosa.

– Reč je o istaknutom politikologu, diplomati i istoričaru. Kenan je najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija tokom pedesetih godina 20. veka dobila pomoć od SAD-a. Zbog toga je današnji predlog odluka zahvalnosti Grada Beograda prema istaknutom ambasadoru, ali i prema svim ljudima koji čine dobro za našu prestonicu – kazao je Vesić i zahvalio zameniku ambasadora SAD-a u Beogradu Džonu Giklu na prisustvu sednici.

On je podsetio da diplomatski odnosi Srbije i SAD-a traju punih 140 godina, te da su dve zemlje u oba svetska rata bile na pobedničkoj i pravoj strani istorije. Beograd danas ima bulevare koji nose nazive po četiri američka predsednika, podsetio je Vesić i najavio podizanje spomenika Vudrou Vilsonu, za koji će biti raspisan međunarodni konkurs.

Takođe, Grad Beograd će se otkrivanjem spomen-table odužiti američkom lekaru Edvardu Rajanu, koji je tokom Prvog svetskog rata predvodio američku misiju Crvenog krsta u Srbiji.

– Većina pripadnika američke misije izgubila je živote u Srbiji lečeći naše stanovništvo, posebno u periodu okupiranog Beograda tokom 1915. godine. Otvoreno je više od 40 bolnica po Srbiji, gde su mahom bili oboleli od tifusa. Ta činjenica dovoljno govori o prijateljstvu između dva naroda – zaključio je Vesić.

Zamenik ambasadora SAD-a Džon Ginkl je zahvalio na dozvoli da prisustvuje današnjoj sednici i iskazao zahvalnost zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na toplim i dirljivim rečima o Džordžu F. Kenanu i drugim američkim državljanima koji su dali svoj doprinos srpskom narodu.

– U ime Sjedinjenih Američkih Država želim da zahvalim građanima Beograda za čast da jedna od vaših gradskih ulica ponese ime legendarnog i uticajnog diplomate, bivšeg amasadora SAD-a u Jugoslaviji Džordža F. Kenana, koga je postavio predsednik Džon F. Kenedi i koji je služio u ovom gradu od 1961. do 1963. godine. Ovaj događaj je prikladan za kraj godine u kojoj obeležavamo 140 godina američko-srpskih odnosa, započetih potpisivanjem trgovinskih ugovora 1881. godine a koji su prerasli u prijateljstvo, izraslo iz bogatih ličnih veza između naroda naših dveju zemalja, uključujući i brojne doprinose srpskih emigranata američkom društvu. To prijateljstvo se razvilo u istinsko partnerstvo, u savezništvo za vreme dva svetska rata. U eri Džordža Kenana, kulturne veze između SAD-a i Srbije su se produbile uspostavljanjem Fulbrajtovog programa u Jugoslaviji, koji traje i danas. Ambasador Kenan je bio snažan zagovornik slobodne Evrope i prepoznao je važnost snažnog američkog prijateljstva sa Jugoslavijom. Bio je intelektualni arhitekta Maršalovog plana za obnovu Evrope posle Drugog svetskog rata i pobornik pomoći Jugoslaviji. Diplomatsku službu u Beogradu završio je davanjem ostavke u znak protesta zbog novog zakona o trgovini, za koji se plašio da će štetiti američko-jugoslovenskim odnosima negiranjem finansijske pomoći Jugoslaviji. Njegova spremnost da se izdigne iznad politike tog vremena i založi za nešto u šta je verovao jeste nešto čemu se svi možemo diviti. Džordž F. Kenan je pravi heroj i cenimo ovaj velikodušni gest kojim obeležavate sećanje na Amerikanca, koji je razumeo važnost snažnog partnerstva između Beograda i Vašingtona – rekao je Džon Ginkl.