nedelja, 16. januar 2022.

Vesić: Referendumom prvi put u istoriji dobijamo potpuno izuzimanje uticaja politike na izbor sudija i tužilaca

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je današnji refrendum pitanje da li ćemo imati nezavisnost pravosuđa i samostalno tužilaštvo. Ovim promenama, dodao je, dobijamo prvi put u istoriji potpuno izuzimanje uticaja politike na izbor sudija i tužilaca.

– Mislim da je to važno za svakog građanina, kao i za vlast i opoziciju. Više se sudije i tužioci neće birati u Skupštini, njihova je funkcija stalna, a na taj način ulazimo u red razvijenih evropskih demokratija i pokazujemo da postajemo razvijeno društvo. Kada je bio referendum za ovaj Ustav, trajao je dva dana i izlaznost je bila 53 odsto. Tada su sve relevantne političke stranke bile za promenu Ustava. Nekoliko predsedničkih izbora nije uspelo jer izlaznost nije prešla 50 odsto, a šta je važnije za građane od toga da se bira predsednik republike – naglasio je Vesić za TV Tanjug.

Prema njegovim rečima, izlaznost nema veze sa uspehom ili neuspehom vlasti, ovo nije pitanje vlasti, već kako će naša država da izgleda. 

– Ovde je reč o tome da nikada ne sme da se desi situacija kada smo imali poslednju reformu pravosuđa i kada je za jednu noć skoro 900 sudija i skoro 200 tužilaca ostalo bez posla. Sada, posle promene Ustava, to više neće biti moguće – naglasio je Vesić.

Ovo pitanje je važno za Srbiju, naveo je Vesić i dodao da ga je suštinski jako teško predstaviti građanima kao nešto zbog čega bi većina njih izašla na referendum. 

– Ovo nije prvi put da na referendumima u Evropi i svetu imamo ovakvu izlaznost. Tako je recimo bilo u Alžiru 2020. godine kada je bio referendum o ustavnim promenama i kada je izašlo 23,7 odsto birača. Na glasanju u Portoriku o tome da li će da postanu 51. država Sjedinjenih Američkih Država, izašlo je 23 odsto birača, u Severnoj Makedoniji su imali životno pitanje o promeni imena zemlje kada je izašlo 36,89 odsto birača. U Bugarskoj je izašlo 20,2 odsto birača 2013. godine kada je bio referendum o nunklearnim elektranama. U Hrvatskoj, kada je bila u pitanju definicija braka, izašlo je 37,8 odsto birača, u Mađarskoj, kada su bile u pitanju kvote za migrante, izašlo je 44 odsto birača. Suštinski na referendume uglavnom izlazi manje birača, osim ako ne postoji neko pitanje koje je ravno po svom značaju parlamentarnim ili predsedničkim izborima. Tako da to nije ništa čudno i to smo i mogli da očekujemo – rekao je Vesić.

Kako je naglasio, iza ustavnih promena stala je stručna javnost, strukovna udruženja tužlaca i sudija, što je velika promena u ovoj zemlji.

– Ovo jeste korak napred. Sada je oduzeta mogućnost parlamentarnoj većini da odlučuje ko će biti sudija, već se o tome odlučuje van parlamenta. Mi smo danas dobili bolje rešenje nego prethodno. Da li je ono idealno, to će vreme pokazati, ali je bolje jer je bitno smanjen uticaj politike na pravosuđe i to je činjenica – poručio je Vesić.