četvrtak, 31. mart 2022.

Vesić: Raspisan tender za izgradnju podzemne garaže u Skerlićevoj ulici na Vračaru

Grad Beograd je danas raspisao tender za izgradnju podzemne garaže u Skerlićevoj ulici na Vračaru, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
 
On je podesetio da je pre tri meseca raspisan tender za izgradnju podzemne garaže ispod Sportskog centra „Pinki” u Zemunu.

–To se zaista nije dogodilo veoma dugo, s obzirom da je poslednja javna garaža u Beogradu izgrađena pre 18 godina ispod Pionirskog parka – ukazao je Vesić za Beoinfo.

On je istakao da je jako važna izgradnja podzemne garaže u Skerlićevoj ulici, jer se u blizini nalazi Hram Svetog Save, Narodna bibioteka, bolnički kompleks, kao i veliki broj stambenih zgrada.
 
–Garaža će biti na tri novoa i imaće 348 parking mesta, uključujući i 20 mesta za parkiranje osoba sa invaliditetom na ukupnoj površini od 11.660 metara kvadratnih – naveo je Vesić i podsetio da će to biti prva javna garaža na Vračaru.

On je za 9. maja najavio otvaranje tendera, posle čega će izabrani izvođač izvesti projektovanje, a za početak sledeće godine i početak radova.
 
Vesić je najavio izgradnju podzemnih garaža ispod Kalenić pijace i Beogradskog dramskog pozorišta.

–Izgradnja tri podzemne garaže na Vračaru će doneti više od 1.000 parking mesta, što je za ovaj deo prestonice neophodno – ukazao je zamenik gradonačelnika.

Predsednik Opštine Vračar Milan Nedeljković je istakao da je danas veliki dan za taj deo grada, jer počinje realizacija projekta izgradnje podzemne garaže u Skerlićevoj ulici.

–Izgradnjom ove tri podzemne garaže rešićemo u velikoj meri problem parkiranja na Vračaru. Najveći problem Vračaraca je mesto za decu u vrtićima i parkiranje. Izgradili smo vrtić u okviru opštine od 700 metara kvadratnih, kao i vrtić i jaslice u Šumatovačkoj ulici kojima rešavamo dva velika problema  – istakao je Nedeljković.

Planirano je da garaža „Skerlićeva” ima dva lifta i tri sigurnosna stepeništa. Dimenzije liftova biće prilagođene kretanju osoba sa invaliditetom.  Predviđeno je da garaža „Skerlićeva” ima sve standardne komunalne i protivpožarne instalacije, kao i da zahvaljujući savremenom ventilacionom sistemu životna okolina kao i obližnji spomenici kulture budu zaštićeni od  izduvnih gasova, istakli su iz JP „Parking servis”.