petak, 15. april 2022.

Održana Svečana sednica Skupštine grada, proglašeni laureati Nagrade grada Beograda

U okviru „Dana Beograda”, na svečanoj sednici Skupštine grada danas su saopštena imena dobitnika Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević” za 2021. godinu u dvadeset oblasti. Svečanoj sednici Skupštine Grada Beograda prisustvovali su gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, odbornici Skupštine grada, članovi Gradskog veća, sekretari, predsednici komisija za dodelu Nagrade grada Beograda, predstavnici medija.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević podsetio je da je praznik „Dani Beograda” ustanovljen 2002. godine i da predstavlja objedinjavanje dva značajna datuma iz istorije našeg glavnog grada.

– To su prvo pominjanje slovenskog imena Beograda, koje se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje 16. aprila 878. godine, a drugi datum, koji u okviru „Dana Beograda” obeležavamo i proslavljamo, jeste dan predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine. Skupština Grada Beograda devetnaesti put dodeljuje godišnje nagrade, a od prošle godine ona nosi naziv „Nagrada Grada Beograda – Despot Stefan Lazarević”. Na ovaj način odlikujemo najbolje među nama u dvadeset različitih oblasti. I ove godine komisije, sastavljene od najeminentnijih stručnjaka, obavile su zamašan i izuzetno odgovoran posao. Trebalo je između velikog broja nominacija napraviti prvo uži, a zatim i konačni izbor, izbor najboljih među zaista izuzetno kvalitetnim pojedincima. Sa punim poverenjem, verujući u njihov izbor, pozivam predstavnike komisija za dodelu Nagrade grada Beograda da nam saopšte odluke komisija – rekao je Nikodijević. 

Kako su saopštili predsednici i članovi žirija, nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo dodeljuje se Vladimiru D. Jankoviću, za pozorišno stvaralaštvo Nadi Šargin, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Aleksandru Cvetkoviću, za muziku i muzičko-scensko stvaralaštvo dr Maji Smiljanić Radić, za društvene i humanističke nauke prof. dr Radošu Ljušiću, za prirodne i tehničke nauke prof. dr Draganu Milićevu, za pronalazaštvo Aleksandru Markoviću, za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine prof. dr Draganu Mašuloviću, prof. dr Ruži Stević, prof. dr Zorici Milošević i prof. dr Draganu Sagiću, za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Kovid bolnici Batajnica Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, sa prof. dr Tatjanom Adžić Vukičević na čelu, dok je nagradu za arhitekturu i urbanizam dobio Vladimir Lojanica. 

Nagrada grada Beograda za poljoprivredu dodeljuje se porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Mihalja Pavela Davida iz Boljevaca, opština Surčin, za novinarstvo Nenadu Kamidžorcu, za obrazovanje dr Zlatku Grušanoviću i za sport Milici Mandić. Nagrada grada Beograda za zaštitu životne sredine dodeljuje se Đorđu Bilincu, Goranu Velinovom, Petru Veličkoviću, Slaviši Vidakoviću, Marku Vukičeviću, Stefanu Đurišiću, Miroslavu Živkoviću, Iliji Iliću, Janku Maksimoviću, Marku Maksimoviću, Draganu Mijuškoviću, Nikoli Mijuškoviću, Igoru Praizoviću, Aleksandru Sandiću, Nadi Sarić Velinov, Dejanu Stankoviću, Milovanu Todoroviću, Milanu Tomaševiću, Nebojši Čaviću i Nemanji Šurlan.  

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagrada je pripala Novaku Đokoviću. Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio je Mihailo Jovanović. Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti nauke za 2021. godinu dodeljuje se Nikoli Teomiroviću. Nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović” dodeljuje se Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd i pojedincu Darku Cvetiću. 

Za oblasti filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo za 2021. godinu, kao i za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti nije bilo kandidata koji su ispunjavali uslove, a nagrada za herojsko delo nije dodeljena. 

Nikola Nikodijević je na kraju sednice, u ime Skupštine Grada Beograda, uputio čestitke dobitnicima nagrada, a komisijama zahvalio na marljivom i predanom radu. 

Svečana dodela Nagrade grada Beograda biće održana 19. aprila.