utorak, 19. april 2022.

Grad Beograd nastavlja da ulaže u klubove za stare

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je danas  Klub za odrasla i stara lica „Dr Mihailo Stupar II” u Novom Beogradu, gde su u toku radovi na renoviranju. Ovaj klub počeo je s radom 1974. godine. 

Prostor u kojem se nalazi je u prizemlju stambene zgrade, površine 193 kvadratna metra. U objektu se izvode radovi koji obuhvataju demontažu, zidarske, podopolagačke, molersko-farbarske, stolarske, mašinske, elektro i ostale radove.

Događaju su prisustvovali direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević i rukovodilac Radne jedinice Dnevni centri i klubovi pri ovoj ustanovi Miloš Minić.

Stanisavljević je tom prilikom istakla da Sekretarijat za socijalnu zaštitu redovno ulaže u objekte socijalne zaštite, osluškujući potrebe naših najstarijih sugrađana, a da je ovaj klub jedan od prvih klubova u Beogradu za najstarije sugrađane. 

– Došlo je vreme da se ovaj klub kompletno rekonstruiše. Biće urađena zamena toaleta, koji će biti prilagođeni osobama sa invaliditetom, zatim zamena podova, stolarije i nabavljen kompletno nov nameštaj i oprema. Ovaj klub koristi 468 najstarijih sugrađana, koji su vezani za ovo područje tako da je to jedan od većih klubova u gradu. Radovi će trajati 45 dana i očekujem da će krajem maja biti sve gotovo i da će početkom juna ovaj klub ponovo početi s radom – rekla je Stanisavljević.

Kako je navela gradska sekretarka, u periodu od 2014. do 2022. godine izgrađeno je, adaptirano ili kompletno renovirano više od 60 objekata. Prema njenim rečima, u proteklih sedam godina otvoreno je 14 novih klubova za penzionere, a opštine Barajevo, Zvezdara, Zemun, Rakovica i Surčin prvi put su dobile klubove za penzionere, dok su opštine Voždovac, Novi Beograd, Vračar, Čukarica i Savski venac dobile dodatne kapacitete, gde su pored postojećih otvoreni i novi klubovi za penzionere.  Kompletno su renovirani klubovi na Paliluli, Savskom vencu, u Mladenovcu, Sopotu, Grockoj, a u planu je i renoviranje još jednog kluba u Novom Beogradu i otvaranje novog kluba za seniore u Rakovici, preciznije na Petlovom brdu.

– Do kraja godine u planu je da otvorimo dva nova kluba za najstarije sugrađane, a sama strategija razvoja Beograda do 2030. godine predviđa da imamo ukupno 50 klubova za stara lica. Glavni moto svih naših klubova jeste aktivno starenje. Ovde ga podstičemo kako bismo kroz ove klubove radili prevenciju institucionalizacije, borili se protiv samoće i svega onoga što u kasnijem periodu može da dovede do depresije. Što se tiče samih aktivnosti koje su ovde besplatne, to su razni kursevi, od slikarstva, dekupaža do sportskih aktivnosti, joge i svega onoga što naši najstariji sugrađani žele. Svaki klub ima i sekcije koje su prilagođene njihovim željama. Pored toga, usluge pružaju socijalni radnici, a što je najvažnije, ako im je potrebna bilo kakva pomoć iz oblasti socijalne zaštite, oni ovde imaju pristup da tu pomoć i dobiju. Grad Beograd se nalazi u demografskom starenju i skoro 365.000 ljudi starije je od 65 godina, a preko 400.000 Beograđana ima status penzionera i zato je veoma važno da se ovaj vid klubova širi. Ovo je najveća mreža klubova za najstarije ne samo u Beogradu već i ovom delu Evrope i samim tim možemo da naša iskustva delimo i sa drugima – poručila je Stanisavljević.

Miloš Minić je rekao da je ovo drugi klub koji je uopšte otvoren na teritoriji Beograda i da se nakon 40 godina sada rekonstruiše.

– Ovo je jedan od pet klubova koje imamo na opštini Novi Beograd i po broju korisnika je najbrojniji. To je još jedna potvrda odlične saradnje koju Gerontološki centar ima sa Gradom i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i nadamo se da će se ta saradnja nastaviti u budućnosti – zaključio je Minić.