petak, 13. maj 2022.

Besplatan tematski vođeni obilazak Novog groblja

Na besplatnom tematskom obilasku Novog groblja, u nedelju, 15. maja, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama iz života istaknutih vojskovođa, heroja i heroina koji su svojim postignućima ostavili duboki trag u istoriji i svesti srpskog naroda, ali i šire, van okvira koji mogu da ograniče državne granice, saopštavaju iz JKP „Pogrebne usluge”. 

Setićemo se priča o velikom Žući, zatim dogodovština čuvenog Šilje, potom priče o čestitom i poštenom vojvodi kome je poštenje bilo iznad bilo kakvih položaja, zatim velikog generala kome je izmakla titula vojvode, velikih srpskih heroina i drugih vrednih pamćenja. Setićemo se i običnog vojnika glorifikovanog u najznačajnijem ratnom memorijalu podignutom u Beogradu posle završetka Prvog svetskog rata – Srpskoj kosturnici branilaca Beograda 1914–1918. godine. Ovom šetnjom setićemo se zašto jesmo i treba da budemo ponosni, najavljuju iz „Pogrebnih usluga”.

Početak vođenja je u 11 časova, trajanje obilaska je 120 minuta, a mesto okupljanja će biti na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50).

Postioce će u obilazak voditi istoričarka umetnosti dr Violeta Obrenović.