subota, 14. maj 2022.

Vesić: Mesto Srbije je u Evropskoj uniji

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je otvaranju Festivala Evrope, koji se danas održava na Savskom šetalištu na Kalemegdanu pod sloganom „Bolji smo zajedno”. 

On je u prisustvu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea obišao štandove 17 zemalja članica unije i poručio da je Srbiji mesto u zajednici evropskih zemalja.

Vesić je istakao da su vrednosti Evropske unije solidarnost i zajednički život u okviru evropske porodice.

– Srećni smo jer se Srbija nalazi na evropskom putu i ubeđeni smo da ćemo postati deo EU, jer to je prirodno mesto Srbije. Mi smo deo Evrope i stari evropski narod. Evropa treba da bude solidarna, da zajednički rešava probleme, a to može da se uradi samo kroz format kakav je EU – istakao je Vesić.

On je dodao da je najveća vrednost Evropske unije za Srbiju i Beograd što podižemo standarde u društvu.
 
– Bilo da je reč o upravi, zdravstvu ili obrazovanju, koje bi teško sami tako brzo mogli da dostignemo. Pored pristupnih fondova i ulaganja u infrastrukturu, standardi su najveća dobit od EU jer će naše društvo živeti kao svi drugi narodi u Evropi – ukazao je Vesić.

Ministarka Joksimović je naglasila da je Srbija jasno na evropskom putu, bez obzira na brojne probleme koji danas postoje u Evropi, kao i izazove s kojima se suočava i naša zemlja.

– Smatramo da Srbija ima šta da da Evropskoj uniji i doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU. Građani Srbije, uz sve probleme, jasno žele evropsku budućnost, što Evropa i prepoznaje – navela je Joksimovićeva.

Ona je podsetila da Srbija u procesu pristupanja EU može da koristi pretpristupne fondove.

– Posebno fondove iz zaštite životne sredine koji se u Srbiji i Beogradu implementiraju u poslednjih sedam-osam godina, ali i programe za mlade, studente i njihovo bolje školovanje, kao i bezvizno putovanje – navela je resorna ministarka.

Emanuel Žiofre je istakao da je EU od osnivanja do danas veliki mirovni projekat, koji se razvio kroz saradnju evropskih zemalja.

– Evropska unija za građane Srbije je prilika za bolje poslove i bolji život. Da građani Srbije imaju priliku da žive život onakav kakav žele i zato sa Vladom Srbije gradimo put za njene građane – ukazao je Žiofre i zaključio da slogan festivala „Bolji smo zajedno” ukazuje da je Srbiji i EU bolje zajedno.