četvrtak, 19. maj 2022.

Proglašeni šampioni bezgotovinskih transakcija na pijacama za april

Aprilskim šampionima bezgotovinskog plaćanja na beogradskim pijacama uručene su nagrade u okviru pilot-projekta „Digitalizacija beogradskih pijaca”. Prvo mesto osvojio je zakupac sa pijace „Đeram” sa 507 ostvarenih transakcija. Drugo mesto pripalo je zakupcu sa pijace „Palilula” koji je realizovao 240 transakcija. Treće i četvrto mesto osvojili su zakupci sa pijace „Kalenić” sa 220, odnosno 149 transakcija. Peto mesto pripalo je zakupcu sa pijace „Đeram” koji je realizovao 141 transakciju.

Od novembra 2021. godine, od kada je krenulo nagradno takmičenje, pa do danas, realizovano je oko deset hiljada bezgotovinskih transakcija na 51 POS terminalu na tri beogradske pijace „Kalenić”, „Đeram” i „Palilula”.

Broj realizovanih bezgotovinskih transakcija dobar je pokazatelj koliko je kupcima značajano uvođenje ovakvog vida plaćanja. Kupci sa beogradskih pijaca navode da im je uvođenje mogućnosti bezgotovinskog plaćanja olakšalo kupovinu, jer ne moraju da traže bankomate ili čekaju da usitne novac, dok prodavci ističu da je plaćanje karticom omogućilo da privuku nove mušterije, koje sada rado plaćaju karticom ili mobilnim telefonom.

Pilot-projekat „Digitalizacija beogradskih pijaca” pokrenula je Privredna komora Srbije, a inicirala kompanija Mastercard. Ovaj projekat se realizuje uz podršku JKP „Gradske pijace”, kompanija Payten, Chipcard i Banca Intesa.

Svakog meseca do kraja oktobra ove godine, pet trgovaca koji ostvare najveći broj bezgotovinskih plaćanja osvajaju novčanu nagradu u iznosu od 12.000 dinara zahvaljujući kompanijama Mastercard i Chipcard.