petak, 20. maj 2022.

Goran Vesić: Beograd u četiri godine dva puta domaćin košarkaškog spektakla Fajnal for

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je Beograd u četiri godine dva puta domaćin završnog turnira u košarci Evrolige, čime ne mogu da se pohvale mnoge evropske zemlje. Gostujući na TV Pink on je naveo da je veoma ponosan jer to pokazuje koliko je Beograd značajan grad i koliko može.

– Kada smo se pre četiri godine prijavili za organizaciju Fajnal fora niko nije verovao da ćemo ga dobiti i uspeli smo u tome, a kada je u januaru ove godine postalo jasno da u Berlinu nije bilo garancija da će kod njih moći da se održi takmičenje s publikom, tada smo se prijavili i dobili organizaciju u roku od dve nedelje. U Beogradu je juče počeo pravi košarkaški spektakl, o čemu je posvedočio i trener Reala Pablo Laso, rekavši da je Beograd za njega poseban grad, grad košarke i da se u njemu uvek divno oseća. To je osećaj i svih ljudi koji su došli – naveo je Vesić.

On je precizirao da je osamnaest hiljada stranaca kupilo karte za ovogodišnji završni turnir Evrolige, te da je Arena sinoć brojala više od dvadeset hiljada gledalaca. Najviše je Grka, zatim Turaka, ima naravno i Španaca, ali i gostiju iz čitave Evrope. Procena je, ipak, da je u Beogradu trenutno više od dvadeset hiljada stranaca jer su neki došli i još uvek pokušavaju da kupe kartu, a neki su utakmicu gledali na video-bimu.

– Već nekoliko dana svi naši hoteli su puni. To znači da će privreda grada zaraditi između 25 i 30 miliona evra jer stranac u Beogradu troši u proseku oko trista evra dnevno. Nisu samo hotelski kapaciteti u glavnom gradu puni već i u Novom Sadu. To pokazuje koliko je ovo takmičenje važno za nas – istakao je Vesić.

On je naglasio da je organizacija završnog turnira veliki sportski događaj i promocija sporta, ali i Beograda.

– Juče smo imali direktan prenos u skoro 70 zemalja, a ako uzmemo i one koji su prenosili indirektno, to je mnogo veći broj zemalja. Na početku svakog prenosa emitovan je spot u Beogradu u trajanju od 30 sekundi. Saberite koliko bi koštalo da smo zakupili te termine na svim televizijama. Po tome se jasno vidi kakva je to promocija grada – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je naglasio da će naredne godine na svim utakmicama Evrolige stajati reklame Beograda, odnosno poziv da se poseti.

– Na ovaj način promovišemo naš grad, turizam i zemlju, ali i pokazujemo da smo grad u koji svi mogu da dođu. Danas nema mnogo gradova u Evropi u kojima su svi dobrodošli, bezbedni, i u kojima se mogu organizovati ovakva takmičenja. Iz tog razloga sam srećan i ponosan jer u vreme dok učestvujem u vođenju Beograda, dva puta sam sa svojim saradnicima uspeo da dovedem završni turnir Evrolige u Beograd – objasnio je Vesić.

Kako je istakao, kada je 2018. godine Beograd prvi put dobio da organizuje Fajnal for, niko u Evroligi nije verovao da će se to moći uspešno uraditi.

– Na kraju su bili oduševljeni kako je sve organizovano. Videli ste juče da će možda dva srpska kluba igrati Evroligu, što je vrlo moguće. Organizacija završnog turnira je dala podstrek ljudima iz Evrolige da treba da bude više srpskih klubova u Evroligi. Beograd je to zaslužio, kao i Zvezda i Partizan i naša košarka. Srećan sam što naša organizacija doprinosi tome da se takva odluka donese – rekao je Vesić.

Govoreći o aktuelnoj situaciji sa lažnim dojavama o postavljenim bombama širom Beograda i Srbije, Vesić je istakao da je uoči jučerašnjeg početka finalnog turnira Evrolige sve urađeno kako bi bezbednost bila na prvom mestu. On je istakao da je hala bila zatvorena na nekoliko sati pre ulaska gledalaca i učesnika, da je policija izvršila detaljan pregled, što je bio slučaj i prilikom ulaska u dvoranu.

Osvrnuo se i na susret predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednika Aleksandra Vučića i dodao da je najznačajnija poruka jučerašnjeg sastanka da Srbija stoji čvrsto na svom evropskom putu i da će pre ili kasnije postati članica Evropske unije.

– Naša budućnost je Evropa, mi smo deo Evrope, stari evropski narod i odavno smo zaslužili da budemo deo EU. Dobro je što je Srbija na evropskom putu. Juče sam zajedno sa predsednikom Vučićem bio u Naučnotehnološkom parku na Zvezdari, koji je nastao zajedničkom investicijom Srbije i Evropske unije. U Naučnotehnološkom parku radi više od 120 inovativnih kompanija i mislim da je bilo važno da se predsednik Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nađu upravo tamo, jer ta institucija suštinski opisuje saradnju EU i Srbije – gledanje u budućnost i nove tehnologije. Nastojimo da Srbija dostigne razvijene evropske zemlje po pitanju novih tehnologija, o čemu je govorila i premijerka Ana Brnabić kada je rekla da će Srbija imati suficit od milijardu i po evra, kada je izvoz „pameti” i IT sektor u pitanju, za razliku od, primera radi, poljoprivrede. To pokazuje koliko se Srbija brzo razvija i koliko napreduje. Najveći investitor u Srbiji je EU i najveći broj kompanija koji je došao u Srbiju da posluje je iz Evropske unije i one zapošljavaju veliki broj građana – naglasio je Vesić.

Evropska unija nam je prirodni partner i u tom smislu je veoma važno da pokažemo da se nalazimo na evropskom putu, dodao je zamenik gradonačelnika.

– Siguran sam da će Srbija postati članica EU, kao i da će naša zemlja biti prva naredna država koja pristupa EU. Dostižemo standarde Evropske unije kada je u pitanju privreda, zdravstvo, administracija, pravosuđe, što je veoma značajno za male zemlje poput Srbije. Nama je mesto u velikoj evropskoj porodici – poručio je Vesić.