petak, 20. maj 2022.

Vesić: Posađena stabla u Parku prijateljstva kao uspomena na finale Evrolige

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktorka za održivost i razvoj Evrolige Abigejl Martin posadili su danas u Parku prijateljstva u Novom Beogradu stabla lipe i javora kao uspomenu na finalni turnir Evrolige koji se održava beogradskoj Štark areni.

Vesić je ukazao na simboliku Parka prijateljstva koji je nastao 1961. godine povodom održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih i u kojem značajne ličnosti i državnici sade stabla kao podsećanje na prijateljstvo između našeg i drugih naroda.

– U Beogradu se ovih dana po drugi put održava finale turnira Evrolige, mi smo veoma ponosni na to i juče se videlo da smo dobri domaćini. Imao sam tu čast da zajedno s predstavnicima Evrolige, u čast održavanja završnog turnira, posadim šest stabala koja će trajno podsećati na te događaje koji su se u Beogradu odigrali 2018. i 2022. godine. Nema mnogo gradova u Evropi koji su dva puta i na ovaj način organizovali završni turnir i mi zapravo time pokazujemo da smo zemlja i grad u koji mogu svi da dođu i gde mogu da se događaju sva sportska takmičenja. Time promovišemo kako sport tako i naš grad i našu zemlju. Zahvalan sam predstavnicima Evrolige na ukazanom poverenju, a ova stabla će biti trajan spomenik na ono što smo zajednički uradili i kako smo slavili košarku i sport u Beogradu – rekao je Goran Vesić.

Direktorka za održivost i razvoj Evrolige Abigejl Martin je zahvalila na gostoprimstvu koje je Evroligi ukazano po drugi put u Beogradu i iskazala zadovoljstvo što je činom sadnje stabala ostavljen trag na ta događanja.

– Želimo na ovaj način i da ukažemo na značaj borbe za našu planetu i klimu. Uz našu kampanju i onu koju vi sprovodite u gradu, kao i uz napore za reciklažom svega što koristimo tokom finala Evrolige pravimo prave korake i uz prijateljstvo želimo da damo svoj doprinos održivosti na našoj planeti. To je put koji ćemo pratiti i u budućnosti, a ukoliko se ponovo vratimo u Beograd možete biti sigurni da ćemo svakako posaditi još neko stablo – kazala je Abigejl Martin.

Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, predstavnici Evrolige i JKP „Zelenilo – Beograd”, a ukupno su zasađena četiri stabla lipe i dva stabla javora.