ponedeljak, 23. maj 2022.

Radojičić: Beograd ima ogroman potencijal da bude inovativan i zdrav grad

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na poziv organizatora samita „ChangeNOW2022” prisustvovao je ovom globalnom događaju, čija tema su bila najaktuelnija pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i smanjivanja zavisnosti od fosilnih goriva.

Brojna inovativna rešenja predstavljena su na ovogodišnjem samitu, a vodeći stručnjaci i donosioci odluka, kao i akteri koji unose promene u oblasti ekologije, bavili su se pitanjima koja za našu planetu predstavljaju najveći izazov, kako sada tako i u doglednoj budućnosti.

– Samit je zaista bio impresivan i zapravo prisustvo na jednom ovakvom događaju u izvesnoj meri i promeni perspektivu. Podatak da su ove godine na samitu učešće uzeli predstavnici iz 120 zemalja ilustruje s jedne strane koliki je značaj ovog skupa, a s druge strane, moglo se videti koliko stručnjaka je na globalnom nivou uključeno u identifikaciju problema i iznalaženje rešenja za ozbiljne ekološke izazove s kojima se naša planeta suočava – dodao je gradonačelnik Beograda.

Na samitu „ChangeNOW 2022” predstavljeno je više od hiljadu konkretnih rešenja, uz prisustvo 800 investitora koji svoja sredstva usmeravaju u projekte koji doprinose „zelenijoj” planeti i „pametnijim” gradovima.

– Rešenja koja su prikazana na štandovima brojnih izlagača su bila izuzetno zanimljiva, a neka od njih vidim kao rešenja koja mogu biti primenjena u Beogradu. Ovde bih posebno istakao zelenu infrastrukturu, nove koncepte za korišćenje mikroplastike dobijene iz tekstila koji se ponovo može reciklirati, ali i cirkularnu ekonomiju. Kontakt s inovatorima rešenja koja su najinteresantnija za Beograd smo već ostvarili, tako da će biti prilike da se s njima nastave detaljniji razgovori. Poseban razlog za optimizam je i to što je na samitu „ChangeNOW 2022” bilo govora o podršci u pogledu obezbeđivanja finansijskih sredstava EU, što bi omogućilo realizaciju ovih inovativnih rešenja – naveo je Radojičić.

On je takođe istakao da je činjenica da je naš grad pozvan da učestvuje u ovom planetarno značajnom skupu potvrda da Beograd ima veliki potencijal da unapredi svoju životnu sredinu.

– Rukovodstvo Beograda će sigurno nastaviti da radi na unapređenju kvaliteta vazduha, Beograd ćemo učiniti još zelenijim, a samim tim i prijatnijim za život naših sugrađana svih generacija. U tom smislu, na samitu su nam posebno bili zanimljivi prezentovani načini izgradnje stambenih kompleksa, ali i drugih vrsta građevina, povezivanjem tzv. „plavih” i „zelenih” koridora, koji zaista predstavljaju veliki iskorak – zaključio je gradonačelnik Radojičić.