ponedeljak, 23. maj 2022.

Na konkurs za upis dece u beogradske vrtiće stiglo 17.806 validnih prijava

Na konkurs za mesto u beogradskim vrtićima stiglo je 17.806 validnih zahteva, što je broj do kog se došlo nakon analize zahteva i odbacivanja dupliranih prijava, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Ovo je za nas jako dobra pozicija, broj zahteva je manji nego prošle godine, a broj slobodnih mesta veći. Grad Beograd će ove godine, uz pomoć privatnih vrtića, konačno ukinuti listu čekanja i to je najvažniji rezultat u ovom sektoru – rekao je Gak.

Gak je precizirao da na ovogodišnjem konkursu u beogradskim državnim vrtićima ima mesta za 13.955 mališana, ali i da to nije konačna brojka.

– Pokrenuli smo projekat izgradnje 25 vrtića. Od prošlog konkursa otvorena su tri nova vrtića, još toliko novih ćemo otvoriti ove godine, dok ćemo u toku leta svuda gde je to moguće odobravati proširenje kapaciteta i do 20 odsto – napomenuo je Gak.

U odnosu na konkurs od pre pet godina, kada je bilo 7.000 slobodnih mesta u predškolskim ustanovama u Beogradu, poslednjih godina broj slobodnih mesta je dupliran i raste.

– Beograd se brzo širi, potrebe za vrtićima su veće i hvatamo korak sa tim. Cilj je bio podizanje obuhvata dece i to smo uspeli, pa danas u vrtiće ide oko 75 odsto dece, što je veliki rast u odnosu na nekadašnjih 45 procenata – precizirao je Gak.

Preliminarne liste upisanih mališana u predškolske ustanove biće objavljene 6. juna, a roditelji do 15. juna imaju rok za žalbu.

Prema Gakovim rečima, do 24. juna sve žalbe će biti razmotrene, a u proseku se oko 40 odsto njih odobri budući da se najčešće radi o specifičnim slučajevima gde se mora naknadno dokumentovati prioritet.

Roditelji čija deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada.