ponedeljak, 23. maj 2022.

Obuka za pomoć starijim osobama u kućnim uslovima

Crveni krst Beograd organizuje praktičnu obuku osoba koje pomažu starijim osobama u kućnim uslovima. Te osobe su članovi porodice, komšije, prijatelji. Obuka se realizuje u okviru programa „Podrška pomagačima” u četvrtak i petak, 26. i 27. maja, od 10 do 14.30 časova u sali Crvenog krsta Beograda, Ulica Simina 19, treći sprat.

Teme su sledeće: Komunikacija sa starijima, Značaj nege starijih i bolesnih u kućni uslovima, Posmatranje negovanog lica, njegovog fizičkog i psihičkog stanja, Položaj negovanog lica u postelji i tehnike promene položaja u postelji, zatim Održavanje lične higijene negovanog lica, Promena ličnog i posteljnog rublja bolesnika, Prva pomoć u kući, Prava iz socijalne i porodično-pravne zaštite, Ishrana i lečenje hroničnih bolesnika u kućnim uslovima, te Lekovi – prepisivanje, podizanje, upotreba i Savet+/Savet više za sve one koji se bave starijima.

Realizatori obuke će biti saradnici iz Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje Beograd, Gradskog centra za socijalni rad, Gradskog zavoda za javno zdravlje i volonteri Crvenog krsta Beograd.

Obuka je besplatna i namenjena je starijima od 18 godina. Grad Beograd podržava ovaj program, a Sekretarijat za zdravstvo Gradske uprave je učestvovao u finansiranju priručnika „Podrška pomagačima”, koji se besplatno deli. Program ovogodišnjeg seminara je dostupan na sajtu Crvenog krsta Beograd: www.crvenikrst011.org.rs.

Brojevi telefona na koje se do 24. maja mogu javiti zainteresovani građani su 2620-616 ili 3032-127 (lokal 410) ili mogu poslati poruku na imejl: julija@redcross.org.rs.