sreda, 25. maj 2022.

Beograd domaćin Svetskog kupa u veslanju 2022.

Svetski kup u veslanju 2022. održaće se u Beogradu od petka, 27. maja, do nedelje, 29. maja, na Adi Ciganliji. Svetska veslačka federacija poverila je organizaciju kupa Veslačkom savezu Srbije, najavio je Sekretarijat za sport i omladinu. 

Tom prilikom, Beograd će ugostiti neke od najjačih veslačkih velesila, poput Velike Britanije, Francuske, Kine, Holandije i još mnoge druge, a Savsko jezero biće teren najboljim svetskim veslačima i veslačicama. 

Pored uloge organizatora kupa, što predstavlja veliki uspeh i nagradu za sav uložen trud i posvećenost u radu Saveza, posebno priznanje desilo se kada je u septembru 2019. odlučeno da se Srbiji dodeli i organizacija seniorskog Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine. To svetsko prvenstvo je najznačajnije budući da je i izborno takmičenje za plasman na Olimpijske igre 2024. u Parizu. U tri takmičarska dana održaće se oko 170 trka u svih 14 olimpijskih disciplina i devet pararoving disciplina, te šest međunarodnih, kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji. 

Očekuje se dolazak oko 600 takmičara i takmičarki iz više od 40 zemalja, kao i više od 300 pratećeg osoblja, sudija, delegata i predstavnika Svetske veslačke federacije, novinara i drugih. 

Svetska veslačka federacija već dugi niz godina promoviše rodnu ravnopravnost, te je veslanje jedan od sportova koji predvodi u jednakom broju muških i ženskih disciplina na Olimpijskim igrama i svim ostalim svetskim takmičenjima. 

Olimpijske discipline koje će biti zastupljene na Svetskom kupu u Beogradu su: dvojac bez kormilara (W2-, M2-), dublskul (W2x, M2x), četverac bez kormilara (W4-, M4), skif (W1x, M1x), laki dublskul (LW2x, LM2x), četverac skul (W4x, M4x) i osmerac (W8+, M8+).

Paraolimpijci će biti zastupljeni u skifu (PR1 M1x, PR1 W1x), dublu MIX (PR3Mix2x), dvojcu za žene i muškarce (PRR3 W2- PR3 M2-), četvercu sa kormilarem MIX (PR3 Mix 4+).