sreda, 25. maj 2022.

Svečani koncert „Svesrpski dečji sabor 2022”

Festival dece i mladih iz regiona, dijaspore i Srbije „Svesrpski dečji sabor” održaće se od 26. do 29. maja u Beogradu, saopšteno je iz Dečjeg kulturnog centra Beograd.

„Svesrpski dečji sabor” je tradicionalna manifestacija koju već četvrti put organizuje Gradska uprava Grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Tom prilikom u Srbiju dolaze deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Boraveći u domovima svojih vršnjaka iz Beograda, deca i mladi upoznaju Srbiju, srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, koji je osmislio Dečji kulturni centar Beograd.

Sa željom da se neguje osećanje pripadnosti zemlji porekla, nacionalni identitet i srpski jezik, sabor će i ove godine okupiti decu u rasejanju i povezati ih sa njihovim vršnjacima iz Beograda, u čijim će porodicama boraviti.

Domaćini Sabora biće učenici OŠ „Starina Novak”.

Na manifestaciji će učestvovati deca iz četiri zemlje regiona i dijaspore: članovi Nemačko-srpskog društva iz Frankfurta na Majni (Nemačka), učenici Teoretske gimnazije „Dositej Obradović” iz Temišvara (Rumunija), članovi Vukovarskog pevačkog društva „Javorčići” (Hrvatska) i AKUD „Kolo” – Ćirilandija iz Kopra (Slovenija). Učesnici manifestacije nastupaće na svečanom koncertu u Dečjem kulturnom centru Beograd 27. maja, od 12 časova. Koncert će otvoriti v. d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Arno Gujon.

Deca iz dijaspore imaće priliku da upoznaju Beograd i posete Palatu Srbija na prijemu kod prof. dr Darije Kisić, ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potom Narodnu skupštinu Republike Srbije, Hram Svetog Save i Muzej Nikole Tesle. Podršku manifestaciji dala je i Turistička organizacija Beograda, koja je pripremila prigodne poklone za decu.