sreda, 25. maj 2022.

Delegacija Opštine Nikšić u poseti Gradu Beogradu

Član Gradskog veća Fadilj Eminović ugostio je u prostorijama Skupštine Grada Beograda delegaciju Opštine Nikšić. Tom prilikom održao je radni sastanak kojem su prisustvovali savetnik predsednika opštine Nikšić za turizam, kulturu i verska pitanja Miljan Mijušković, savetnik u Sekretarijatu za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić Miloš Nenezić, predstavnik Sekretarijata za kulturu Grada Beograda Andrija Bojanić, direktor Kuće legata u Beogradu Filip Brusić Reno, zamenik direktora Turističke organizacije grada Beograda Slobodan Unković, kao i predstavnik Crkvene opštine Nikšić protojerej Miodrag Todorović.

– Na sastanku smo razgovarali o iznalaženju modaliteta za ostvarivanje saradnje Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Nikšić. Između ostalog, dogovorena je uzajamna poseta predstavnika turističkih organizacija, kao i realizacija zajedničkih projekata iz oblasti turizma. Prepoznali smo veliki potencijal za dalju saradnju u ovoj oblasti. Sastanak koji smo održali je logičan produžetak uspešne saradnje Grada Beograda i Opštine Nikšić. Podsetiću da je u martu ove godine delegacija iz Beograda bila gost manifestacije „Dani Petra Lubarde” u Nikšiću – istakao je Eminović.

Eminović je dodao da je delegacija iz Beograda prilikom tadašnje posete Nikšiću posetila brojne kulturno-istorijske lokalitete i naglasio da Nikšić i te kako ima šta da ponudi Beograđanima, a da Beograd ima 30 ustanova kulture, koje sigurno imaju puno toga da ponude građanima Nikšića. Takođe, Eminović je istakao da je u skladu sa intenziviranjem pomenute saradnje dva grada juče održana i promocija knjige „Sumrak Lovćena” u Legatu Petra Lubarde u Beogradu, na kojoj su govorili protojerej Miodrag Todorović, kustoskinja Legata Petra Lubarde u Beogradu Dina Pavić i teolog Miloš Nenezić.

– Reč je o zborniku radova koji je objavila izdavačka ustanova „Svetigora” povodom 170 godina od smrti Petra II Petrovića Njegoša. Naime, veliki pesnik i mislilac Petar II Petrović Njegoš sagradio je pred svoju smrt na Jezerskom vrhu na planini Lovćen kod Cetinja crkvu posvećenu Svetom Petru Cetinjskom, želeći da na tom mestu bude sahranjen. Međutim, Njegoševi posmrtni ostaci su usled brojnih društvenih neprilika više puta bili pomerani. Rušenje Crkve Svetog Petra Cetinjskog na mestu na kojem je bio podignut mauzolej izazvalo je brojne filozofske, umetničke, estetske i moralne polemike intelektualaca ne samo u Crnoj Gori već i u čitavoj ondašnjoj Jugoslaviji, ali i drugim evropskim zemljama. Kao plod te polemike nastao je poseban broj časopisa „Umetnost”, koji je sabrao deo građe i dokumenata relevantnih za ovo pitanje. Fototipsko izdanje ovog časopisa pojavilo se 1989. pod naslovom „Sumrak Lovćena” po slici Petra Lubarde, a sada je izdavačka ustanova „Svetigora” objavila novo izdanje pod istim naslovom, koje je dopunjeno tekstovima iz lokalne i evropske periodike. Promocija ovog značajnog zbornika je plod saradnje Beograda i Nikšića, koju ćemo sigurno još više unaprediti u narednom periodu u službi poboljšanja kvaliteta života građana ova dva grada – zaključio je Eminović.