sreda, 25. maj 2022.

Vesić: Svetsko prvenstvo u rvanju od 10. do 18. septembra u Beogradskoj areni

Svetsko prvenstvo u rvanju za seniore biće održano od 10. do 18. septembra u Beogradskoj areni, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Istakao je da će Beograd i Srbija prvi put biti domaćini svetskog šampionata u rvanju, podsetivši da to nije pošlo za rukom ni staroj Jugoslaviji, koja je bila supersila u ovom sportu.

– Očekuje se više od 2.000 takmičara iz 73 zemlje, kao i oko 10.000 ljudi koji će tada doći u Beograd. To je velika promocija za naš grad, a sport i kultura u tome prednjače – naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je ukazao na to da je Beograd ove godine već bio domaćin Svetskog prvenstva u boksu, Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, kao i Fajnal fora u košarci.

– Grad Beograd se pokazao kao dobar organizator najvećih sportskih manifestacija, jer svako veliko takmičenje, pored najvažnije sportske komponente, ima i promotivni karakter naše zemlje i grada. Na nedavno završenom Fajnal foru Beograd je posetilo 20.000 turista – kazao je Vesić.

Grad Beograd će, prema njegovim rečima, i ubuduće podržavati naše saveze koji konkurišu za svetska i evropska prvenstva, te je pohvalio rad Srpskog rvačkog saveza jer je počeo da vraća ovaj sport na staze stare slave.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je da je pre pet godina u Novom Sadu organizovano Evropsko prvenstvo u rvanju.

– Tada smo pokazali odgovornost u organizaciji i stekli veliku prednost u odnosu na konkurente u dodeli svetskog šampionata u rvanju. U međuvremenu su Srbija i Beograd organizovali veliki broj međunarodnih takmičenja kako u seniorskoj tako i u juniorskoj konkurenciji, a sve u cilju promocije sporta – naveo je Udovičić i pohvalio rad Rvačkog saveza Srbije.

Organizacija planetarnih takmičenja dobra je i privredna investicija, rekao je Udovičić, te podsetio su Grad Beograd i Srbija samo od poslednjeg Fajnal fora u košarci prihodovali više od 30 miliona evra.

Najavio je za sedam dana Svetski kup u veslanju na Adi Ciganliji, a potom i završni turnir Lige šampiona u vaterpolu i Svetsko prvenstvo u podvodnom plivanju, te zahvalio zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na nesebičnoj podršci u njihovoj organizaciji. Takođe, najavio je do kraja leta otvaranje Nacionalnog trening centra za rvače, koji će se nalaziti u okviru Zavoda za sport i medicinu sporta.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković istakao je da je organizacija Svetskog seniorskog prvenstva najveći događaj za srpsko rvanje u poslednjih 20 godina.

Cilj je promocija rvanja, ali i naše zemlje i glavnog grada, istakao je Trajković, zahvalivši resornom ministarstvu i Gradu Beogradu na nesebičnoj podršci.

Organizatori su istakli da će publika od 10. do 18. septembra moći da uživa u borbama u grčko-rimskom stilu, slobodnom stilu, kao i ženskom rvanju.