sreda, 25. maj 2022.

Vesić obišao štand Grada Beograda na Novosadskom sajmu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas štand Grada Beograda na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Vesić je tom prilikom istakao da je Sajam poljoprivrede u Novom Sadu najznačajnija manifestacija ove vrste u zemlji i da je to prilika da poljoprivrednici iz Beograda posete sajam i razmene iskustava sa poljoprivrednicima iz drugih krajeva.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam ponovo posetio štand Grada Beograda na Novosadskom sajmu koji ima tradiciju dugu 90 godina. Mi nemamo sajamsku manifestaciju koja tako dugo traje i koja je tako uspešna. Ovaj sajam je brend za čitav region i zaista ko se ne pojavi ovde, može se reći da „ništa ne znači u poljoprivredi”. S obzirom na to da nama u Beogradu poljoprivreda sve više znači, Beograd već nekoliko godina kontinuirano ima svoj štand na ovom sajmu i shodno tome se trudimo da promovišemo naše poljoprivrednike i njihove proizvode, te da im na taj način omogućimo bolji posao – izjavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Beograd je posle Vojvodine najveći poljoprivredni region u Srbiji sa 250.000 hektara obradive površine.

– Na teritoriji grada trenutno se obrađuje oko 150.000 hektara, a do pre 10 godina, nažalost, Grad se odnosio prema poljoprivredi kao da je nema, a subvencije koje je davao iznosile su 20 miliona dinara. Danas je ta strategija promenjena i ove godine subvencije za poljoprivredu iznose 240 miliona dinara. Takođe, ove godine je više od 640 poljoprivrednika dobilo pomoć i kupljeno je preko 130 traktora. U planu razvoja Beograda do 2030. godine postoje tri osnova, od kojih je jedan poljoprivreda, odnosno proizvodnja zdrave hrane. Danas se hrani pridaje sve veći značaj i to pokazuje da smo pametno razmišljali kada smo počeli više da ulažemo u poljoprivredu – rekao je Vesić.

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Savo Pavičić je istakao da se Sekretarijat ove godine predstavio na sajmu jer je to prilika da poljoprivrednici razmene iskustava i nauče nešto novo.

– Sekretarijat je ove godine omogućio da se 60 naših poljoprivrednika predstavi na sajmu potpuno besplatno. Obezbedili smo im tezge i ulaznice, a njihova je samo prezentacija. Takođe, povezali smo ih sa ljudima iz Privredne komore i Ministarstva poljoprivrede kako bi dobili znak „čuvarkuće” i kako bi svoje proizvode mogli da plasiraju na teritoriji cele Srbije – poručio je sekretar Pavičić.

Događaju su prisustvovali predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević, predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović, kao i predstavnici opština Grocka, Palilula i Obrenovac.